Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Siewert Öholm ledde seminariet om avdragsgilla gåvor. Foto: Samuel Björk

"Avdragsrätten kommer i budget"

I går höll Svenska evangeliska alliansen, SEA, seminariet ”Ett generösare Sverige” om avdragsgilla gåvor.- Avdragsrätten är ett bra sätt att myndigförklara medborgaren, sa generalsekretaren Stefan Gustavsson.

Nyheter · Publicerad 10:45, 6 jul 2011

Under ledning av Siewert Öholm medverkade en namnkunnig panel med bland andra riksdagsledamoten Mats Odell (KD) och Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt näringsliv.
Stefan Gustavsson ansåg att det är bättre med avdragsgilla gåvor än statliga bidrag.
– Dels för givaren som ger till det man tror på med större glädje än betala skatt, men också för mottagaren som inte behöver orientera sin verksamhet för att den ska passa in i statens bidragssystem.

Kristdemokraternas Mats Odell berättade att regeringen inte har kunnat ena sig om mer än 300 miljoner kronor i höstens budget i frågan om avdragsgilla gåvor.
– Jag tror att avdragsrätten kommer att presenteras i höstens budget. Det är en reform­ambition. Men regeringen har inte kunnat komma överens, även om man vet att det här kommer att genera enormt mycket mer av nytta för hela samhället, sa han.
Stefan Fölster vill göra det möjligt för riktigt stora investeringar i den ideella sektorn.
– Det är ofta en uppstickare som investerar i en helt ny idé som skakar om hela branschen. På samma sätt är det i den ideella sektorn. Idéerna skulle aldrig ha kommit till stånd om en byråkrati hade utfört den, sa han.

Hanna Hallin, tankesmedjan Sektor 3, är positiv till avdragsgilla gåvor, men ser det som ett av flera incitament i debatten. Hon påminner om att man inte får glömma ”hela verktygslådan”.
– Om man ska ha en avdragsrätt som ska bidra till människors engagemang behöver den utformas så att den kommer alla organisationer till del, sa hon.
Frälsningsarméns Kjell Olausson efterfrågade de juridiska personernas möjligheter att ge gåvor till ideellt arbete.
– Företag vill skänka pengar men kan inte dra av det. Därför får de hitta på alla möjliga lösningar, men att kunna dra av skulle vara stor poäng för oss i Frälsningsarmén, sa han.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Senaste nytt

    Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

    Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

    Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

    Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
    Följ Världen idag i sociala medier