Den judiska synagogan i Norrköping utsattes nyligen för ett mordbrandsförsök i samband med att den judiska högtiden chanukka inleddes. Enligt flera medier handlade det om att ett par personer hoppade över stängslet runt synagogan och försökte tända eld på ett flertal dörrar. Elden ska dock ha slocknat av sig själv.
Hos polisen rubricerades händelsen som skadegörelse, men tidningen ETC kunde berätta att det bara tog polisen omkring 90 minuter att lägga ned utredningen av attentatsförsöket mot synagogan i Norrköping.
Nu har man dock backat och återupptagit förundersökningen. Olof Fäldt, gruppchef för utredarna på Norrköpingspolisen, säger till tidningen att han inte kan avgöra varför polisen initialt gjorde en annan bedömning. Brottsrubriceringen är fortsatt skadegörelse.
Ordföranden i judiska församlingen säger till P4 Östergötland att hon upplever rädsla, ilska och en känsla av maktlöshet.
– Kommunen har inte hört av sig till oss alls, det är vi som kontaktar dem för att försöka få fram någon sorts arbete mot antisemitism.
Ordföranden, som vill vara anonym, säger att hon funderar på att lämna staden men är osäker på var hon skulle ta vägen där judar skyddas.
– Man kan inte ha sina barn i skolorna. Om någon säger ifrån när någon heilar, då blir barnen utsatta. Sverige har misslyckats med hur man skyddar oss.
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) säger till radion att hon beklagar att ingen kontaktat judiska församlingen och att samtal ska inledas om hur skyddet kan förbättras.
– Ingen ska behöva känna att man inte vågar gå ut och besöka sin församling eller sina medmänniskor, säger Jarl.
Den judiska gruppen i Norrköping har de senaste åren varit utsatta för flera olika typer attacker. Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska centralrådet, menar att det nu krävs reella åtgärder.
– Hoten tycks ha blivit grövre just i Norrköping än på andra håll i Sverige. Därtill kan vi lägga allt klotter som huset har utsatts för, säger hon till lokaltidningen Folkbladet och menar att det bör diskutera någon sorts skydd för synagogan.
Men något sådant skydd finns det inte resurser till, enligt polisen.
– Vi hoppas att folk ringer 112 så fort något händer men annars får församlingen lita till sitt eget skydd, säger Olof Fäldt till tidningen.