Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Att döda foster blev het fråga i TV4:s Nyhetsmorgon

Idén att injicera ett dödligt läkemedel i fostret före abort blev föremål för het diskussion i TV4:s Nyhetsmorgon förra veckan. Statens medicinsketiska råd fick flera skarpa frågor, men det faktum att foster kan räddas redan i vecka 21 nämndes inte.

Nyheter · Publicerad 15:00, 8 apr 2019

I slutet av februari berättade Världen idag att Statens medicinsketiska råd (Smer) i princip föreslår att abort ska tillåtas även om fostret är livsdugligt. Bakgrunden till ställningstagandet är att man i dag kan rädda foster i samma vecka som de kan aborteras. Och någon sänkning av abortgränsen vill Smer inte se.

I tisdagens avsnitt av TV4:s Nyhetsmorgon uppmärksammades frågan genom att Smers ordförande, Kjell Asplund, besökte studion. I fokus stod det faktum att barn i dag kan överleva samma vecka som de kan aborteras.

”Vecka 22 är en vecka då ett barn kan överleva, men det är också en vecka då ett liv kan tas bort. Vilka problem ser du med detta?” frågade programledaren Jesper Börjesson som ledde intervjun tillsammans med Soraya Lavasani.

”Det är den medicinsktekniska utveckling som har gjort att vi har hamnat i den här situationen”, svarade Kjell Asplund.

När programledarna frågade hur diskussionen går i rådet angående att vissa aborterade foster föds levande, poängterade Kjell Asplund att rådet inte vill ifrågasätta aborträtten eller se någon sänkning av abortgränsen.

Därefter sade han att ett barn som föds levande efter en abort ska räknas som en individ med ett eget människovärde. Han nämnde dock inte att Smer, i sin rapport, samtidigt inte anser att dessa foster per automatik ska försöka räddas.

Kjell Asplund sade i stället att rådet tycker att snabbare processer behövs så att aborten utförs före vecka 22.

”Men vad tycker du själv då? Det blir så tydligt att livet korsar döden på något sätt i den här veckan”, sade Jesper Börjesson.

”Det här är en extremt svår situation, det är därför vi främst talar om att man ska undvika den här situationen”, sade Asplund.

Han berättade därefter att rådet tycker att man ska överväga att införa feticid, det vill säga att ett läkemedel injiceras i fostret så att det dör innan det föds fram.

”Fostret dör ju normalt under utdrivningen, men vissa gör det inte”, sade han och påpekade att moderns vilja inte är att komma hem med ett levande barn.

Det märktes att programledarna tyckte att frågan var svår.  

”Det väcker mycket frågor”, sade Soraya Lavasani.

Jesper Börjesson frågade sig vem som ska utföra ingreppet.

”Man pratar ju också om en bransch och folk som ska utföra de här sakerna. Det ställer ju enorma krav, både fysiskt och psykiskt, på dem som ska göra det”, sade han.

Asplund medgav att professionen är kritisk till feticid – med hänvisning till att det kan vara farligt för mamman.

I hela inslaget talades det om att vecka 22 är den vecka då man i dag kan rädda barn i Sverige, men som Världen idag har berättat har man på Akademiska sjukhuset i Uppsala räddat barn redan i vecka 21. Världen idag hörde av sig till TV4 för att höra varför de inte nämnde detta.

– Vi utgick från den studie som publicerades och som Smer-ordföranden som medverkade också utgick ifrån, skriver producenten Anneli Jansson i ett mejlsvar.

Hon påpekar att inslaget handlade om ”de etiska dilemman som uppstår när tiden för abortgränsen och möjligheten att rädda liv sammansmälter” och att detta sker redan i vecka 22.

Något förtydligande kommer tv-kanalen inte att göra, men Anneli Jansson säger att de antagligen kommer återkomma till ämnet längre fram.

Det här är en extremt svår situation, det är därför vi främst talar om att man ska undvika den här situationen.

Sara Carlsson: Så till min dotter, och alla döttrar, säger jag nu: Jag vill rädda båda liven.

Samhällskrönika Visst kan man hamna i väldigt oväntade samtal när det gäller abort? Inför att vi skulle vara med på Livets marsch förra året hade jag ett sådant...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Straff är mycket mer än rehabilitering

Ledare Kriminaliteten skapar oro i samhället och medierna rapporterar kontinuerligt om barn som rånas, om våldtäkter, skjutningar och sprängningar. Fler...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi: ”De här människorna är...

Motsägelsefull bibeltolkning i försök att minska invandring

Debatt Flyktingar som befinner sig i utvecklingsländer har det ofta mycket värre till och med än svenska fattigpensionärer, skriver Micael Grenholm i ett...

Sorg i Salem efter 20-åriga Hannas bortgång

Nyheter Hawaiiolycka. Den senaste veckan har många människor mötts för att sörja tillsammans i Salemkyrkan i Vänersborg. Detta efter att en av församlingens ungdomar omkom...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi: ”De här människorna är...