Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Finansminister Elisabeth Svantesson tycks ha huvudbry över det ekonomiska läget i Sverige. Satsningar på hushållen riskerar att spä på inflationen. I förgrunden syns SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt som vill se sänkt skatt på drivmedel. Foto: Claudio Bresciani/TT

Återhållsam vårbudget – skattesänkningar får vänta

Regeringen presenterar en återhållsam vårbudget, och det är oklart när löftet om sänkta jobbskatter kan genomföras.

SD vill sänka skatten på bensin och diesel nästa år och menar att det går före att sänka skatten på arbete.

Nyheter · Publicerad 22:00, 17 apr 2023

Jämfört med de senaste årens välfyllda pandemibudgetar är det inte en särskilt omfattande vårbudget. Nu är högsta prioritet att bekämpa inflationen, vilket bakbinder finansministern.

– Inflationen är fortfarande alldeles för hög, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Förslagen i vårändringsbudgeten innebär totalt fyra miljarder i olika åtgärder.

Kommuner och regioner befarar att de kommer att gå med uppemot 24 miljarder kronor i underskott nästa år och har begärt besked om framtiden. Men de får vänta till i höst på svar om hur det blir med ytterligare statsbidrag.

– Vi följer utvecklingen noga och ser att det kommer att behövas mer, säger Svantesson.

Skulle lågkonjunkturen blir ännu värre än vad man förutspår kan regeringen göra mer. Handlingsutrymme finns, säger finansministern.

– Men gör vi det i det här läget, ofinansierat, så finns det risker att inflationen kommer att bli ännu högre, säger hon.

Hon menar också att de 12 miljarder som kommuner och regioner redan fått i år är ett bra tillskott.

Regeringen aviserar att utgifterna i den statliga förvaltningen ska ses över. Bland annat bör antalet myndigheter minska. Exakt vilka myndigheter som kan tänkas läggas ner nämns dock inte.

Den största utgiftsökningen är 800 miljoner i bidrag till ökade sjuklönekostnader för arbetsgivare.

Redan tidigare har regeringen aviserat att det höjda tillägget i bostadsbidraget till barnfamiljer förlängs, vilket kostar 720 miljoner kronor.

Ungefär lika mycket, 719 miljoner, går till utökat antal platser inom yrkesutbildningen.

Försvaret kan räkna med 660 miljoner kronor bland annat för militära Natoanpassningar och Kriminalvården förstärks med 300 miljoner kronor.

Det är, enligt Svantesson, en svår balansgång att stödja hushåll och företag samtidigt som satsningar riskerar att elda på inflationen. Det gör det svårt att genomföra löftet om sänkta jobbskatter, menar hon. Men regeringen aviserar i vårpropositionen att den kommer att föreslå ytterligare sänkta skatter på inkomster när det ekonomiska läget tillåter.

– Exakt när vi gör det, återkommer vi till, säger Elisabeth Svantesson.

Sverigedemokraterna vill sänka skatten på bensin och diesel nästa år och det går, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt, före att sänka skatten på arbete.

– Bränsle är nummer ett och skatten på el nummer två, säger han.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00