En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

”Ateist” misstänkt för skjutning i baptistkyrka

Ateist med stark avsky för kristna människor. Så beskrivs bland annat den man som på söndagen sköt ihjäl 26 personer i en baptistkyrka i Sutherlands Springs i Texas. Men polisen hävdar att motivet varken hade med religion eller ras att göra.

Nyheter · Publicerad 16:31, 7 nov 2017

Gärningsmannen, 26-årige Devin Kelley, hade skickat hotfulla meddelanden till sin hustrus mor, som brukade gå i First Baptist Church tillsammans med sin make och dotter. Enligt medierna levde inte paret tillsammans längre.

Vare sig hans svärföräldrar eller hustru var på plats när mannen begick sin massaker under söndagens förmiddagsgudstjänst. Däremot sköts hustruns mormor ihjäl.

– Motivet handlade inte om ras eller religiös tro. Det rörde sig om en familjekonflikt, sa Freeman Martin vid Texas säkerhetsdepartement på måndagen.

Bland de 26 döda i First Baptist Church är den 14-åriga dottern till kyrkans ordinarie pastor, liksom den pastor som bjudits in för att leda söndagens gudstjänst.

– Jag tror att nästan alla har någon slags skada, sa polischefen i Wilson County, sheriff Joe D. Tackitt Jr., till medierna.

Det yngsta offret var ett år, det äldsta 72 – och minst åtta av de döda kommer från samma släkt. Vidare ska en gravid kvinna och tre av hennes barn ha dödats, skriver TT.

Vittnen och polis har sagt att Devin Kelley varit klädd helt i svart och haft en svart mask med en vit dödskalle för ansiktet när han körde till kyrkan på söndagsförmiddagen.

Han började skjuta redan utanför kyrkan och dödade två personer, innan han klev in och började meja ner människor med sitt automatvapen.

Enligt Joe D. Tackitt Jr. hade människorna i kyrkan inte någon möjlighet att undkomma kulorna.

– Man har kyrkbänkar på båda sidorna. Han gick bara rakt ner i gången, vände sig om, och som jag förstår det så sköt han medan han gick ut igen.

Tidigare bekanta till Devin Kelley har berättat att han på senare år blivit ateist och använde sociala medier till att "tala om att folk som tror på Gud är idioter", skriver Washington Examiner.

– Han var mycket aktiv i kyrkan tidigare och trodde på Gud, säger tidigare klasskamraten Courtney Kleiber till tidningen The Independent.  

Devin Kelleys hatiska inställing till kristendom fick flera av hans vänner att bryta kontakten med honom på Facebook, där han desstom "gillat" flera ateistiska sidor.

Oavsett om Devin Kelleys hatiska inställning till kristendom påverkade hans val av plats för massakern, så står det klart att han har en historia av våld och misshandel av kvinnor.

Han tjänstgjorde under en kortare period vid flygvapnet men avskedades 2012 efter att en miltärdomstol dömt honom för misshandel av hans dåvarande fru och hennes barn.

I samband med domen degraderades Devin Kelly och frihetsberövades under ett år.

Flygvapnet rapporterade dock aldrig in domen till den federala polisen FBI. Hade det gjorts, så skulle Devin Kelley troligen inte ha kunnat köpa det automatvapen och de två pistoler som han hade med sig vid söndagens skjutning. Enligt federal lag får nämligen inte personer som dömts för våldsbrott i hemmet köpa vapen.

Devin Kelly ska även ha uppträtt hotfullt mot sin nuvarande hustru.

Över den gångna sommaren arbetade Devin Kelley som obeväpnad nattvakt vid en nöjespark i New Braunfels. Tydligen ska han ha avskedats i juli, trots att det då var högsäsong, för att han inte ansågs lämplig, skriver Washington Post.

USA:s kyrkor frågar sig nu hur man kan förhindra liknande händelser i framtiden, samtidigt som debatten för och emot hårdare vapenlagar kommit i gång igen.

Bland annat lyfter man fram en relativt okänd lagändring som sedan september tillåter kyrkor att anlita frivilliga, beväpnade vakter.

Ansvariga inom president Donald Trumps administration uppger för tidningen Times att man sedan en tid arbetat aktivt med att träna religiösa samfund i att förbättra sin säkerhet.

Robert Jeffress, pastor vid megakyrkan First Baptist Dallas, säger till Times att hans anställda gjort en genomgång av kyrkans säkerhet i samarbete med inrikesdepartementets säkerhetstjänst.

– Stora kyrkor som min har gjort det här, medan det är mindre troligt att mindre kyrkor gör det, utifrån det felaktiga antagandet att de inte är lika stora mål. Men ärligt talat kan de utgöra större mål, säger han till Times.

First Baptist Dallas betalar säkerhetsvakter som närvarar vid gudstjänsterna, både i uniform och civilklädda, och har frivilliga som arbetar med säkerhet. Kyrkan släpper inte längre in besökare med ryggsäckar. Vapen släpps däremot igenom.

– Det skulle vara otänkbart i en stat som Texas att inte tillåta det. Vi tror att det är det säkraste, säger Robert Jeffress till Times.

Ingen av dem som hade samlats till gudstjänst i First Baptist Church på söndagen hade vapen med sig.

Han var mycket aktiv i kyrkan tidigare och trodde på Gud.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier