Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

En afghansk man som blivit ateist får nu asyl i Storbritannien. Bilden visar bön vid en moské i Kabul. Foto: Anja Niedringhaus/AP TT

Ateist beviljas asyl i Storbritannien

En ateist från Afghanistan har beviljats asyl i Storbritannien. Det tros vara det första fallet i landet där en ateist får asyl med hänvisning till rätten till religionsfrihet.

Nyheter · Publicerad 15:22, 15 jan 2014

Den afghanske mannen flydde som barn till Storbritannien på grund av en konflikt där hans familj var inblandad. Han begärde asyl 2007, då han var 16 år, vilket inte medgavs, men han fick rätt att stanna kvar i Storbritannien till 2013 på grund av de regler som skyddar ensamkommande flyktingbarn.

Under tiden i Storbritannien ska han gradvis ha vänt sig bort från islam och till slut ha förklarat sig vara ateist. I en inlaga till myndigheterna har hans ombud hävdat att han riskerar dödsstraff som avfälling. "Sökandens brist på religion orsakar att han lever i fruktan för utsikterna att återsändas till ett land där religion både är utbrett och dominerande i samhället", heter det i inlagan, enligt The Independent. Även om han skulle försöka dölja sin ateism är han rädd att han snart skulle avslöjas, eftersom han sedan flera år lever efter västerländska seder och klädstil, skriver The Telegraph. Beslutet att bevilja asyl är ett "viktigt erkännande av att brist på religiös tro i sig själv är ett genomtänkt och seriöst filosofisk ställningstagande", säger det juridiska ombudet Claire Splawn, enligt The Telegraph.