Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Centrala Umeå. En man som nu står åtalad ska ha hetsat mot folkgrupper i "predikningar" i staden. Foto: Umeå kommun

Åtalade stör kristna i Umeå

Den man som står åtalad för hets mot folkgrupp i Umeå finns i dag inte med i något känt kristet sammanhang i staden. Det berättar personer som Världen idag varit i kontakt med.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 sep 2015

Kammaråklagaren i Umeå lämnade i förra veckan in en stämningsansökan mot två män som uttalat sig nedsättande mot både homosexuella och muslimer i Umeå centrum.

Åtalet gäller sex fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal, uppger Västerbottens-Kuriren.

Männen hänvisar i sina utfall till Bibeln, och på sin Facebooksida skriver en av dem att polisen kränkt deras religionsfrihet och yttrandefrihet. Där finns också många hänvisningar till bibelord, liksom uttalanden om att "sanna" muslimer "följer ISIS och dödar icketroende".

Det visar sig nu att en av männen är tidigare student vid den teologiska ledarutbildning som drivs av Pingst, Evangeliska frikyrkoran och Svenska alliansmissionen, Akademi för ledarskap och teologi.
– Där fick han sluta för att hans teologi for i väg åt alldeles fel håll, berättar en av Världen idags sagesmän.

– Nu står han och en kamrat från Nederländerna, som han troligen funnit över nätet, utanför vår och andra frikyrkor om söndagarna, skriker och skränar och kallar oss för än det ena och än det andra. Till exempel säger de att kvinnor inte borde få tala i kyrkan och att våra pastorer inte är fullkomliga, vilket krävs enligt deras sätt att se det.

Att de två nu eventuellt blir fällda för sina offentliga uttalanden om homosexuella och muslimer ser de som Världen idag talat med inte som någon "seger".

– Vad de skulle behöva är något slags avprogrammering. De har matat sig själva med en viss lagisk hållning och tar inte in något annat. Det är en osund lära som ligger i botten.

Enligt Världen idags källor har kristna ledare i Umeå gjort flera försök att tala med den tidigare teologistudenten, som uppfattas genomgå en personlig och religiös kris.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...