Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Åtalad finsk politiker stöds från USA-kongress

Sex ledamöter i den amerikanska kongressen har vänt sig till USA:s högsta organ för religionsfrihet att visa sitt stöd för Päivi Räsänen. Den finska parlamentsledamoten är åtalad för tre fall av hets mot folkgrupp, efter uttalanden om homosexuella och äktenskapet.

Nyheter · Publicerad 15:00, 17 nov 2021

Kongressledamöterna, samtliga republikaner, har i ett brev vänt sig till ordföranden i USA:s kommission för internationell religionsfrihet, skriver Christian Post.

I brevet fördömer de åtalen mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola, biskop i Missionsstiftet i Finland. Den senare står åtalad för att han spridit den skrift om traditionell äktenskapssyn som författats av Päivi Räsänen, tidigare finsk inrikesminister och Kristdemokratisk partiledare, och numera gruppledare för partiet i den finska riksdagen.

Världen i dag har flera gånger skrivit om anklagelserna, som behandlas i Helsingfors tingsrätt den 24 januari 2022. Åtalen handlar om uttalanden om homosexualitet som gjorts på Twitter, i en pamflett och i en diskussion på radio.

Päivi Räsänen hävdar själv att hon inte hetsat mot någon grupp, och att alla hennes uttalanden ”grundar sig på Bibelns lära om äktenskap och sexualitet”.

Kristna grupper i flera länder har kritiserat åtalet, och de amerikanska Kongressledamöterna vill att religionsfrihetskommissionen överväger att sätta upp Finland på listan över vilka länder som bryter mot religionsfriheten.  

”Den finska regeringen åtalar just nu välkända kristna för att de öppet stödjer den kristna doktrin som gäller sedan länge”, skriver de i brevet.

”Dessa åtgärder av den finska regeringen kommer tveklöst att påverka yttrandefriheten i Finland och i väst”.

Organisationen Citizen Go uppger sig ha samlat in fler än 200 000 namnunderskrifter i ett upprop till den finska statsåklagaren, med krav på att åtalen mot Päivi Räsänen släpps.

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier