Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Åtalad finsk politiker stöds från USA-kongress

Sex ledamöter i den amerikanska kongressen har vänt sig till USA:s högsta organ för religionsfrihet att visa sitt stöd för Päivi Räsänen. Den finska parlamentsledamoten är åtalad för tre fall av hets mot folkgrupp, efter uttalanden om homosexuella och äktenskapet.

Nyheter · Publicerad 15:00, 17 nov 2021

Kongressledamöterna, samtliga republikaner, har i ett brev vänt sig till ordföranden i USA:s kommission för internationell religionsfrihet, skriver Christian Post.

I brevet fördömer de åtalen mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola, biskop i Missionsstiftet i Finland. Den senare står åtalad för att han spridit den skrift om traditionell äktenskapssyn som författats av Päivi Räsänen, tidigare finsk inrikesminister och Kristdemokratisk partiledare, och numera gruppledare för partiet i den finska riksdagen.

Världen i dag har flera gånger skrivit om anklagelserna, som behandlas i Helsingfors tingsrätt den 24 januari 2022. Åtalen handlar om uttalanden om homosexualitet som gjorts på Twitter, i en pamflett och i en diskussion på radio.

Päivi Räsänen hävdar själv att hon inte hetsat mot någon grupp, och att alla hennes uttalanden ”grundar sig på Bibelns lära om äktenskap och sexualitet”.

Kristna grupper i flera länder har kritiserat åtalet, och de amerikanska Kongressledamöterna vill att religionsfrihetskommissionen överväger att sätta upp Finland på listan över vilka länder som bryter mot religionsfriheten.  

”Den finska regeringen åtalar just nu välkända kristna för att de öppet stödjer den kristna doktrin som gäller sedan länge”, skriver de i brevet.

”Dessa åtgärder av den finska regeringen kommer tveklöst att påverka yttrandefriheten i Finland och i väst”.

Organisationen Citizen Go uppger sig ha samlat in fler än 200 000 namnunderskrifter i ett upprop till den finska statsåklagaren, med krav på att åtalen mot Päivi Räsänen släpps.

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00