Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Astronaut: Ser ingen konflikt mellan Bibeln och forskning

Fyra rymdresor har gett en djupare förståelse av Bibelns verser. Det säger Nasa-astronauten Jeffrey Williams in en intervju där han också uppger att han inte ser någon motsättning mellan Bibeln och forskning.

Nyheter · Publicerad 18:00, 24 jan 2023

Den amerikanska astronauten Jeffrey Williams har stor erfarenhet av rymden. Mellan 2000 och 2016 deltog han i fyra rymdresor – en med den amerikanska rymdfärjan Atlantis och tre med en ryska rymdfärjan Soyuz – och innehar med sina totalt 534 dagar i rymden andraplatsen bland de amerikaner som ägnat mest tid i rymden.

År 2010 släppte Williams, som är kristen, den trosinspirerade boken The work of his hands: A view of God’s creation from space där han publicerade bilder som han tagit från rymden. Nu är han även aktuell med en utställning på bibelmuseet i Washington, med temat forskning och Bibeln.

– Jag får frågan hela tiden: Hur kan jag vara i den här branschen som jag är i och samtidigt vara troende? säger Jeffrey Williams till Christian Headlines.

Till nyhetssajten säger han att det finns en allmän uppfattning om att forskning och Bibeln står i konflikt med varandra – vilket Williams menar inte stämmer. Därför har han lagt mycket tid på att studera ämnet, berättar han.

– Modern forskning som vi känner den kom i själva verket från övertygelsen om att Bibeln är sann och att Gud är skaparen, så som han säger i skriften, säger Jeffrey Williams och framhåller att tidiga vetenskapsmän som Isaac Newton och Johannes Kepler främst var ”teologer som drevs av sin tro”.

– Det är det som gav upphov till modern forskning, menar han.

I intervjun med Christian Headlines säger Jeffrey Williams att han själv alltid har varit intresserad av ämnena matematik, fysik, kemi och musik.

– Det är de här elementen som byggde min förståelse och min världsbild, och underbyggde det jag har upplevt varit Guds kallelse i mitt liv i det här jobbet som vi kallar astronaut.

Williams berättar att hans tro på Gud bygger på de verk som det står om i Bibeln. Samtidigt säger han att hans resor till rymden gett honom en djupare förståelse av vissa bibelverser, så som Guds arbete som skapare.

– Det var en fantastisk upplevelse att resa bort från planeten och titta på de delar av universum som vi kallar för hem som är unikt skapat för vår boning – som profeten Jesaja säger – och sedan titta på alla detaljer, säger han till Christian Headlines.

Jag får frågan hela tiden: Hur kan jag vara i den här branschen som jag är i och samtidigt vara troende?

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00