Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Astronaut: Ser ingen konflikt mellan Bibeln och forskning

Fyra rymdresor har gett en djupare förståelse av Bibelns verser. Det säger Nasa-astronauten Jeffrey Williams in en intervju där han också uppger att han inte ser någon motsättning mellan Bibeln och forskning.

Nyheter · Publicerad 18:00, 24 jan 2023

Den amerikanska astronauten Jeffrey Williams har stor erfarenhet av rymden. Mellan 2000 och 2016 deltog han i fyra rymdresor – en med den amerikanska rymdfärjan Atlantis och tre med en ryska rymdfärjan Soyuz – och innehar med sina totalt 534 dagar i rymden andraplatsen bland de amerikaner som ägnat mest tid i rymden.

År 2010 släppte Williams, som är kristen, den trosinspirerade boken The work of his hands: A view of God’s creation from space där han publicerade bilder som han tagit från rymden. Nu är han även aktuell med en utställning på bibelmuseet i Washington, med temat forskning och Bibeln.

– Jag får frågan hela tiden: Hur kan jag vara i den här branschen som jag är i och samtidigt vara troende? säger Jeffrey Williams till Christian Headlines.

Till nyhetssajten säger han att det finns en allmän uppfattning om att forskning och Bibeln står i konflikt med varandra – vilket Williams menar inte stämmer. Därför har han lagt mycket tid på att studera ämnet, berättar han.

– Modern forskning som vi känner den kom i själva verket från övertygelsen om att Bibeln är sann och att Gud är skaparen, så som han säger i skriften, säger Jeffrey Williams och framhåller att tidiga vetenskapsmän som Isaac Newton och Johannes Kepler främst var ”teologer som drevs av sin tro”.

– Det är det som gav upphov till modern forskning, menar han.

I intervjun med Christian Headlines säger Jeffrey Williams att han själv alltid har varit intresserad av ämnena matematik, fysik, kemi och musik.

– Det är de här elementen som byggde min förståelse och min världsbild, och underbyggde det jag har upplevt varit Guds kallelse i mitt liv i det här jobbet som vi kallar astronaut.

Williams berättar att hans tro på Gud bygger på de verk som det står om i Bibeln. Samtidigt säger han att hans resor till rymden gett honom en djupare förståelse av vissa bibelverser, så som Guds arbete som skapare.

– Det var en fantastisk upplevelse att resa bort från planeten och titta på de delar av universum som vi kallar för hem som är unikt skapat för vår boning – som profeten Jesaja säger – och sedan titta på alla detaljer, säger han till Christian Headlines.

Jag får frågan hela tiden: Hur kan jag vara i den här branschen som jag är i och samtidigt vara troende?

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00