Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Asia Bibi slutgiltigt frikänd från hädelse

Den kristna kvinnan Asia Bibi friades på tisdagen från en dödsdom för hädelse i höstas men har hållts gömd av myndigheterna i väntan på ett besked om överklagandet. Beredskapen var på tisdagen hög i Pakistans huvudstad Islamabad där landets Högsta domstol nekade prövningstillstånd i fallet med Asia Bibi.

Nyheter · Publicerad 11:28, 29 jan 2019

Asia Bibi och hennes make förväntas nu lämna landet snarast. De och hennes nära vänner har stått under dödshot från islamister ända sedan dödsdomen mot Bibi hävdes den 31 oktober.

Två av Asia Bibis döttrar, liksom den familj som stöttat Asia Bibis familj i Pakistan, har redan tagit sin tillflykt till Kanada.

Asia Bibi dömdes till döden för hädelse 2010, sedan några kvinnor hävdat att hon förolämpade profeten Muhammed i samband med ett bråk om en mugg vatten.

Högsta domstolen friade henne i en dom som bland annat framhävde brister och motsägelser i vittnesmålen från dem som anklagat Asia Bibi.

De tre domare som fattade beslut under tisdagen leddes av den nytillträdde chefsdomaren Asif Saeed Khosa, som enligt nyhetsbyrån AFP hjäpte till att skriva domen som friade Asia Bibi.

Den som ville få domen prövad är Qari Muhammad Salaam, den imam som polisanmälde Asia Bibi för hädelse 2009.

I sitt möte med Högsta domstolen krävde dennes juridiske ombud, Ghulam Ikram, att en rätt sammansatt av fler domare skulle pröva ärendet på nytt, och denna gång ta med muslimska lärde, skriver tidningen Dawn.

”På vilket sätt handlar detta om religion? Har inte domen avgjorts i sakfrågan?”, genmälde chefsdomaren Asif Saeed Khosa, och tillade:

”Domen avkunnades utifrån de vittnesmål som fanns; säger islam att man ska straffas även om man inte befunnits skyldig?”

Ghulam Ikram hävdade då att domen inte tagit med alla vittnesmål i beräkningen.

”Islam säger att ett vittnesmål måste vara sanningsenligt även om det är till nackdel för dem man älskar”, svarade chefsdomaren.

Senare förklarade han att prövningstillstånd inte kunnat medges eftersom Qari Muhammad Salaam och hans ombud inte förmått peka på något fel i den frikännande domen.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...