Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Artikel om uppsagd lärare fick stor spridning

Världen idags rapportering om läraren som blev uppsagd efter att hon vägrat säga ”hen” till en elev har fått stor spridning. Den senaste artikeln har fått hundratals kommentarer på Facebook och över 300 delningar, totalt handlar det om över 60 000 interaktioner. Meningarna om skolans agerande går dock isär.

Nyheter · Publicerad 14:00, 7 sep 2021

Världen idag har publicerat flera artiklar om läraren Selma Gamaleldin, som blev uppsagd från Solvikskolan i Järna efter att hon vägrat använda pronomenet ”hen” i relation till en elev.

Som Världen idag tidigare rapporterat säger läraren själv att hon inte vill bidra till utvecklingen mot allt fler könsbyten med kirurgiska ingrepp och hormonbehandlingar. Hon säger också att hon aldrig hört barnet självt uttrycka önskemål om att få bli kallad för ”hen”. Begäran ska ha kommit från elevens förälder.

Nyligen valde Selma Gamaleldin, som till en början uttalade sig anonymt, att berätta sin historia offentligt i en video på Facebook och för Världen idag. Artikeln, som publicerades i Världen idag på tisdagen, har fått stor spridning.

På fredagen hade den fått runt 2 800 kommentarer på Facebook och delats över 300 gånger. Många av de som kommenterat är positivt inställda, medan andra är kritiska eller frågande.

En del menar att skolan gjorde rätt. Någon tycker det är självklart att alla, och särskilt lärare, ska ”respektera varje persons egen identitet och använda det pronomen hen vill”.

”Självklart skulle hon avskedas, annars hade skolan kunnat anmälas till högre instans. Läraren bör även förlora lärarlegitimationen om hon inte ändrar förhållningssätt, ingen anställd på skola får ju bryta medvetet mot skolans värdegrund på grund av egna övertygelser”, skriver en person.

Bland de som stöttar läraren finns de som tycker det är vansinnigt att hon blev avskedad, att det är modigt av henne att ”våga stå upp för sanningen” och för ”sunt förnuft”.

”Det här gått för långt. Vet flera som könsopererat sig unga och ångrat sig”, skriver en person.

Flera anser att det är fel att tvinga människor att säga vissa saker: ”Sverige är väl ingen totalitär stat, inte ännu i alla fall”, menar en person.

”Grundlöst, rena rama diktaturfasoner”, skriver en annan.

Selma Gamaleldin har själv besvarat några av reaktionerna i ett inlägg på Facebook. Hon tar exemplet ”Tror du på fullaste allvar att man får könsdysfori av att bli kallad för hen” och svarar: ”Ja, det tror jag. Om jag och hela samhället kallar ett barn för 'hen' för att understryka för barnet att barnet får välja sitt eget kön, då blir barnet förvirrat.”

Efter Världen idags publicering har webbtidningen Bulletin gjort en egen intervju med Selma Gamaleldin.

Om jag och hela samhället kallar ett barn för ”hen” för att understryka för barnet att barnet får välja sitt eget kön, då blir barnet förvirrat.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00