Tea party-rörelsen i USA består till stor del av konservativa som är kritiska till president Obama och till att staten ska få större makt. Rörelsen, som har miljontals anhängare, har nära band till det som i Sverige ofta benämns som den kristna högern.
KDU:s förbundsordförande Aron Modig efterfrågade en svensk Tea party-rörelse på SVT debatt förra veckan. Bland annat skrev han: ”Den historiska möjlighet vi har att föra Sverige i en tydligt mer borgerlig och frihetlig inriktning riskerar att gå upp i rök då Reinfeldts och Borgs fokus i stället ligger på att förvalta välfärdsstaten. En svensk motsvarighet till Tea party-rörelsen skulle hjälpa den borgerliga politiken.”
Efter det har Modig kritiserats och bland annat kallats populistisk, och för Världen idag berättar han att det även internt i partiet funnits de som menar att det var ett misstag att använda Tea party-rörelsen som liknelse.
– Man håller med om det jag skriver men tycker att det här begreppet överskuggar det positiva. Men jag står för det jag skrivit. Det handlar om en löst sammansatt rörelse och i alla rörelser finns personer som har konstiga åsikter, det som håller dem samman är dock kritik mot Obama för en obalanserad ekonomi och motståndet mot en växande stat, säger han.
Han betonar att han inte vill ha en Sarah Palin i Sverige utan vill se en borgerlig folkrörelse som givetvis utgår från svenska förhållanden. Hans kritik bottnar i att han saknar en borgerlig ideologisk debatt.
– Det har medfört många bra saker sedan alliansen kom till makten. Men jag ser en fara i att regeringspartierna måste vara eniga för att det ska fungera. Då blir debatten lidande, det kommer ingen opposition från borgerligt håll utan bara från vänster.
Aron Modig talar om att det behövs en debatt från höger om exempelvis högt skattetryck, flexibel arbetsmarknadspolitik och pekpinnar i familjepolitiken. ”En svensk motsvarighet till Tea party-rörelsen skulle garanterat hjälpa till att formulera berättelsen om framtidens borgerliga politik”, skriver han i sitt debattinlägg.
Återstår att se om en sådan rörelse uppstår.
Samuel Teglund