Nyheter
Armén kom först och gick sist
Direkt efter terrorattackerna mot New York var Frälsningsarmén på plats vid Ground zero för att på alla möjliga sätt bistå räddningsarbetet. Mat, friskt vatten och utrustning delades ut till räddningsarbetare. 7 000 officerare och 32 000 hjälparbetare hjälpte till att servera tre miljoner måltider.
Foto: Jason Florio/Corbis Sygma/scanpix
NEW YORK Frälsningsarmén var en av de första frivilliga organisationer som ställde upp den 11 september och en av de sista att avsluta hjälparbetet.– Vi har återupptäckt våra rötter, säger en krisledare.
Överlevande, anhöriga och hjälparbetare är speciellt inbjudna att delta när Frälsningsarmén i morgon högtidlighåller minnet av tioårsdagen för terrorattackerna. Svenskättade John Berglund ledde Frälsningsarméns avdelning för krishantering i New York-området, och för Dagen berättar han att Frälsningsarméns insats började samma dag som terrorn slog till.
Organisationen har inte tillåtelse att bedriva katastrofarbete, men delade ut mat, dryck och utrustning till hjälparbetare. Mer än tre miljoner måltider serverades av Frälsningsarmén och arbetet utfördes av
7 000 officerare och 32 000 frivilliga.
Restaurangägare på nedre Manhattan, som tvingades stänga sina verksamheter efter angreppen, erbjöds jobb och kunde därmed klara sig igenom de undantagstillstånd som uppstod. Dessutom var vägledare från Frälsningsarmén på plats för att ge "emotionell och andlig omsorg" till dem, som skulle hantera krisen. Armén ombads också att vara stöd för familjer som kom för att identifiera lik och kroppsdelar.
– Vi var där nio månader, från september till maj, säger Berglund, som tillägger att de samarbetade med en grupp från Sydstatsbaptisterna.
Efter den första insatsperioden 2001-2002, fortsatte Frälsningsarmén med uppföljning av familjer, överlevande och andra som hade påverkats av attackerna. Detta fortsatte ända till 2006. Vid en givarkonferens nu i juni, där man diskuterade lärdomar efter 11 september, deltog också en representant för myndigheterna i staden. Han berömde Frälsningsarmén för att snabbt komma på plats och för att vara uthålliga när det behövs hjälp.
Enligt Berglund är Frälsningsarméns viktigaste lärdom hur betydelsefullt det är att organisationen har ett etablerat arbete på det lokala planet. När man känner omgivningarna, blir det mycket lättare att hjälpa till under extraordinära förhållanden. Samtidigt påpekar han att det är utmanande att bedriva hjälparbete när det uppstår kriser i New York. Staden är oerhört tättbefolkad, och större delen av befolkningen bor på öarna Manhattan och Long Island. Detta gör det svårt att evakuera människor.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP