Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Ärkebiskopens brev till Moderaterna om polarisering upprör

I ett brev till finansregionrådet Irene Svenonius (M) anklagar ärkebiskop Antje Jackelén Moderaterna för att bidra till polarisering i samhället. Bakgrunden till brevet är att M-politikern skrivit ”israelfientlig ärkebiskop” i en kommentar på Facebook.

Svenonius uttrycker i ett mejlsvar sin förhoppning om att ärkebiskopen ”inte skriver brev för att tysta en diskussion om Svenska kyrkans inställning i frågor som rör Israel”.

Nyheter · Publicerad 18:00, 11 mar 2022

”Det går onekligen snabbt utför i Svenska kyrkan. Lojalitet med en israelfientlig ärkebiskop är viktigare än meriter för jobbet?”, skrev M-politikern Iréne Svenonius i en kommentar till ett Facebookinlägg där prästen Annika Borg hävdar att hon inte fått en sökt tjänst på grund av sin kritik mot ärkebiskopen. En tid senare fick Svenonius ett brev från ärkebiskopen som tog upp vad som skrivits på Facebook:

”Det är en allvarlig anklagelse och bekymmersamt att en person i din ställning påstår att jag är israelfientlig”, skriver Jackelén i sitt brev till Svenonius som hon även sänt kopia av till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson samt partisekreteraren Gunnar Strömmer. Ärkebiskopen säger sig vara bekymrad över den, ”särskilt bland moderater”, ökande kritiska hållningen mot Svenska kyrkan som hon anser bidrar till polarisering.

Irene Svenonius skriver i sitt svar till Antje Jackelén att hon blev ”något häpen” över brevet från ärkebiskopen. ”Jag tror på alla människors rätt att uttrycka sina åsikter, jag anser att högt i tak är viktigt. Jag förutsätter att ärkebiskopen också anser det, och inte skriver brev för att tysta en diskussion om Svenska kyrkans inställning i frågor som rör Israel”, skriver Svenonius i sitt mejl till Jackelén.

Irene Svenonius skriver vidare att hon själv är en medlem av Svenska kyrkan som bär på övertygelsen om att ”politik i kyrkorummet inte ska lyckas driva bort varma anhängare av den kristna tron från Svenska kyrkan”.

Annika Borg, som på sin Facebooksida publicerat såväl Jackeléns brev som Svenonius mejlsvar, hävdar att ”repressiv kultur” blivit ett mönster under Antje Jackeléns ledarskap.

”I min senaste krönika i Axess skrev jag om hur jag – och andra – blir uppkallade, mejlade, uppringda och hur våra uppdragsgivare blir approcherade när vi uttryckt åsikter som ärkebiskopens kansli inte finner önskvärda. Jag kan vittna om de utskrivna pappershögarna med åsikter jag uttryckt, artiklar jag skrivit, dokument som funnits i den ”dossier” jag konfronteras med när jag kallats upp till samtal med ärkebiskopen”, skriver Annika Borg på Facebook.

Världen idag har kontaktat Antje Jackelén för att ge henne möjlighet att bemöta kritiken från Annika Borg. Jackeléns pressekreterare svarar att ärkebiskopen inte har möjlighet att ge någon kommentar före Världen idags pressläggning.

Jag tror på alla människors rätt att uttrycka sina åsikter.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Vår nykorade nationalfjäril har fått vind i seglen

Den långlivade citronfjärilen är på frammarsch i Sverige – framför allt bryter den ny mark längst... torsdag 30/6 04:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier