Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Hamid Zafar var sommarpratare i Sveriges Radio förra året. Nu kommer uppgifter om att han har skrivit nedsättande om judar. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

”Årets svensk” skrev hatiskt om judar

Han har hyllats för sitt arbete som rektor på en skola i Göteborg och utsågs till årets svensk 2018 av tidningen Fokus.

En granskning av Dagens Nyheter visar att Hamid Zafar under flera år uttryckt sig hatiskt mot bland annat judar på olika forum på nätet.

Nyheter · Publicerad 11:01, 15 okt 2020

Hamid Zafar har varit flitigt involverad i skoldebatten i Sverige och var tidigare rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, där han var med och vände den negativa trenden med dåliga studieresultat.

Enligt Dagens Nyheter har Zafar mellan 2011 och 2015 skrivit nedsättande om judar och homosexuella på bland annat Flashback och även använt en pseudonym på Twitter.

På hemsidan nationell.nu, som av Statens medieråd anses ha en antisemitisk retorik, har Zafar kommenterat olika artiklar vid ett flertal tillfällen 2012.

”Krämer är ett klassiskt europeiskt judenamn och betyder just krämare. Ett annat judiskt namn av samma klang är Leugner (lögnare)”, lyder ett inlägg skrivet av Zafar.

I maj 2011 skriver Hamid Zafar om boken ”Om detta må ni berätta” som handlar om Förintelsen och gavs till alla högstadieelever efter ett initiativ från Göran Perssons regering. Boken var ett sätt för ”Sionisten Göran Persson” att fjäska för Israel, enligt Zafars inlägg, rapporterar DN.

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var”, ska han ha skrivit.

Hamid Zafar säger i en intervju med DN att inläggen och kommentarerna i huvudsak skrevs under en period i hans liv då han var ung och sökande. Bakgrunden var enligt honom bland annat en frustration över USA:s invasion av Afghanistan 2001, Irak 2003, och den arabiska våren 2011.

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. [...] Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger han.

Zafar är i dag barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. Så här säger kommundirektören Lennie Johansson om uppgifterna:

– Vi tar kraftfullt avstånd från det han har gjort.

Lennie Johansson berättar att han pratat med Hamid Zafar.

– Han har gjort ett gott arbete här så han har vårt förtroende och kommer att vara kvar som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, säger Lennie Johansson.

Hamid Zafar var en av fjolårets sommarpratare och är även oberoende expert i Moderaternas integrationskommission, varifrån han nu petas.

Hamid Zafar är också en av de tävlande i årets säsong av På spåret på SVT. Programmen är redan inspelade och ska ha premiär den 27 november. Enligt Expressen är det oklart om programmen kommer att sändas som planerat.

”Uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier är nya för oss och nådde oss idag genom DN:s rapportering och ställer förstås hans medverkan i 'På spåret' i ett helt nytt ljus. Redaktionen tar starkt avstånd från hans tidigare uttalanden som strider mot allt vad vi står för”, skriver Christina Hill, programchef vid SVT Göteborg, i ett uttalande.

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin... lördag 24/10 13:27

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...