Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Hiskias tunnel, eller Siloakanalen är en forntida vattentunnel i Jerusalem som är uthuggen i berg. Nu har byggnadsarbetare hittat en annan vattenkälla i den israeliska huvudstaden. Foto: Wikipedia

Arbetare kan ha funnit vattenkälla som beskrivs i Hesekiel

Vid utgrävningar i Jerusalem nyligen hittades en tidigare okänd vattenkälla. Bibelläsare menar att denna upptäckt finns beskriven i Hesekiel.

– Profeten sade att vatten skulle rinna från Jerusalem. Och mot alla förväntningar ser vi faktiskt detta i dag, säger rabbin Yosef Berger.

Nyheter · Publicerad 16:00, 11 mar 2022

Nyligen genomfördes utgrävningar på källarplanet i en byggnad på King George Street, mitt i hjärtat av Jerusalem. Plötsligt började vatten strömma in i utgrävningen. Byggnadsarbetarna trodde först att det handlade om ett trasigt vattenrör, men upptäckte snart att vattnet kom från en tidigare okänd naturlig källa.

Efter upptäckten har man sökt i det israeliska parlamentet Knessets arkiv utan att finna någon information som tyder på tidigare kunskap om vattenkällan. Byggnadsarbetarna upptäckte dock även en gammal vattenpump, ett fynd som tyder på att vattenkällan tidigare varit känd och använd, skriver sajten Israel 365 News.

Bibelläsare har relaterat fyndet av vattenkällan till profetior i den gammaltestamentliga bibelboken Hesekiel. I inledningen av Hesekiels 47:e kapitel berättas det om vatten som ska rinna under hus i Jerusalem.

– Profeten sade att vatten skulle rinna från Jerusalem. Och mot alla förväntningar ser vi faktiskt detta i dag, säger Yosef Berger enligt Israel 365 News.

Berger menar att detta scenario, med en rinnande vattenkälla under hus i Jerusalem, egentligen inte är möjligt. Den enda hittills kända naturliga vattenkällan i Jerusalem var Gihonkällan som rinner ut i Siloadammen, uppger han.

– När man tittar på profetiorna är det viktigt att ta till sig dem genom enkel och bokstavlig läsning. Det kan ibland vara det svåraste tillvägagångssättet eftersom den bokstavliga läsningen kan verka alltför fantastisk. Men Bibeln säger bara sanningen, fortsätter Berger.

I Hesekiels 47:e kapitel berättas det om vatten som är så högt att man måste simma genom det. Scenerna på den nutida byggarbetsplatsen har, så vitt Världen idag känner till, inte orsakat någon simning, men handlar om ”massiva mängder vatten” som riskerade att undergräva byggnadens fundament och orsaka översvämning. Därför har man nu installerat ett pumpsystem som pumpar bort vattenmassorna, uppger Israel 365 News.

Det finns ännu inget beslut om hur den tidigare okända vattenkällan ska hanteras. Det kan bli så att vattenkällan, efter slutförande av byggarbetet, kommer att hållas öppen för allmänheten eller så kommer vattnet att dräneras till det kommunala vattensystemet, spekulerar tidningen.

När man tittar på profetiorna är det viktigt att ta till sig dem genom enkel och bokstavlig läsning.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier