Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Arabländer redo att stödja muslimskt center i Alvesta

Föreningen Allians Kaukasus har fått grönt ljus för att bygga en moské i Alvesta. Nu är de i full gång med att samla in de pengar som behövs till bygget. Länder som Qatar och Kuwait har erbjudit sig att hjälpa till med finansieringen, men föreningen har hittills sagt nej, berättar kommunikatören Sharif Salangiri.

Nyheter · Publicerad 11:30, 4 feb 2019

Efter flera turer med överklaganden har föreningen Allians Kaukasus fått klartecken för att bygga en moské i Alvesta, rapporterar SVT Småland. Bygget är inte bara tänkt att innefatta en moské, utan dessutom ett bibliotek och en fritidsgård.

– Vi vill att det här kulturcentret ska vara till för alla, säger Sharif Salangiri, kommunikatör i föreningen, till Världen idag.

Just nu är han och de andra i föreningen i full färd med att samla in pengar till bygget. Eftersom grunden till moskén måste vara klar om tre månader för att bygglovet inte ska hävas är det bråttom. Hittills har föreningen lyckats samla ihop ungefär hälften av de fem miljoner som behövs till grunden.

– Pengarna kommer från donationer från olika privatpersoner, säger Sharif Salangiri.

Han medger att länder som Qatar och Kuwait har erbjudit sig att hjälpa till med finansieringen, men säger att föreningen hittills sagt nej.

– Vi hoppas kunna lösa det själva. Vi misstänker att länder som donerar pengar kommer kräva inflytande, säger han.

Ifall organisationer vill stödja bygget ekonomiskt kommer Allians Kaukasus kräva att de inte får ställa något krav på verksamheten.

Vad gör ni om ni inte får in pengarna, säger ni ja till utländsk finansiering då?

– Det kan bli en nödlösning.

Ifall detta man skulle tvingas ta emot utländsk finansiering kommer det att skrivas någon form av kontrakt som gör att dessa länder inte får styra över föreningen, lovar Sharif Salangiri.

Några skattepengar är, enligt Salangiri, inte i åtanke. Biblioteket och fritidsgården kommer att drivas av föreningen själv. Däremot kommer man att vara öppen för att hyra ut lokalerna till kommunen – och vem som helst – säger han.

Enligt Salangiri kommer det att finnas alla möjliga böcker i det bibliotek som planeras – även exempelvis kristna och judiska.

– Ja, absolut. Vi kommer även bjuda in präster och pastorer, säger han.

Några böneutrop är det, enligt Sharif Salangiri, inte tal om.

– Varför ska man ha det när det finns appar för sådant? säger han.

Moskén kommer, enligt Salangiri, vara till för både sunni- och shiamuslimer. Kvinnor kommer vara lika välkomna som män, men de kommer under bönen hänvisas till en särskild plats, säger han.

Enligt Sharif Salangiri har flera grannar till platsen där moskén är tänkt att stå uttryckt oro över planerna. Han säger dock att föreningen haft ett ”mycket givande” möte med dessa.

En person som överklagade bygglovet menade att en moské med plats för många personer inte främjar tryggheten i samhället, skriver SVT Småland.

Enligt en artikel i tidningen ETC har Saudiarabien, genom mångmiljonbidrag, inflytande över mer än var fjärde moské som tidningen har granskat. Även Turkiet, Qatar och Libyen finansierar moskéer och muslimska församlingar i Sverige, skriver tidningen.

Vi hoppas kunna lösa det själva. Vi misstänker att länder som donerar pengar kommer kräva inflytande.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...