Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Sharia- och islamstudier är några av ämnena som ”universitetet” säger sig kunna erbjuda. Bilden visar läsning av en koran i en moské. Foto: Henrik Montgomery/TT

Arabiskt ”universitet” i Sverige vill sprida islamisk kultur

Nyligen startade Swedish Crown University utanför Göteborg vars syfte bland annat är att sprida islamisk-arabisk kultur. Men när satsningen granskas av sajten Doku framträder en rad frågetecken om verksamheten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 25 jan 2023

Det nya arabiska universitetet i Sverige har marknadsförts på sociala medier och på skolans hemsida har det lagts upp bilder med bibliotek, moderna lokaler och stora öppna ytor.

Men i själva verket leder adressen för universitetet till en liten stuga i Angered utanför Göteborg. Det är sajten Doku, som granskar islamism, som avslöjar flera märkligheter med universitetet som bland annat marknadsförts av Iraks miljöminister.

En av de drivande bakom projektet är Mahmoud Aldebe. Han är tidigare C-politiker och ordförande i Sveriges muslimska råd och har vid flera tillfällen kopplats till islamistiska nätverk.

Men det finns alltså stora skillnader i hur verksamheten presenteras på nätet och vad som sker i verkligheten. Universitetet påstår sig kunna erbjuda studier som leder till kandidatexamen, masterexamen och doktorsexamen. Och därutöver tillämpad yrkesutbildning och stipendier för doktorander, skriver Doku. En lång rad institutioner listas med alltifrån företagsekonomi och juridik till matematik och medicin.

På Facebook ska också ytterligare en inriktning, institutionen för sharia- och islamstudier, ha presenterats.

Det råder oklarheter kring universitetets status, rapporterar Doku vidare. Mahmoud Aldebe har i sociala medier uppgett att Swedish Crown University inte är ett universitet men att det ska fungera som utbildningsanstalt. Enligt Aldebe är certifikaten för närvarande godkända av Irak och andra länder samt av flera arabiska och utländska universitet.

Representanter för universitetet har också uppgett att man är ”på väg” mot erkännande i Sverige. Men utbildnings­departementet uppger för Doku att det inte finns och inte heller har funnits vare sig någon ansökan om tillstånd eller något beslut om Swedish Crown University.

Sajten fastslår att Swedish Crown University inte har tillstånd att meddela kandidat-, master- och doktorsexamen i Sverige och inte heller ansökt om det.

Företrädare för universitetet säger till Doku att ett 40-tal studenter i nuläget ansökt till studier som ska bedrivas online. De säger sig inte ha påstått att verksamheten inom kort ska få ett svenskt erkännande utan att man har erkännande från andra universitet utomlands.

När det gäller shariautbildningen uppger man att denna inte erbjuds ännu. Och på frågan var studenterna kommer ifrån blir svaret Mellanöstern och Afrika samt tre studenter från Sverige och en från Norge.

Doku påpekar att förekomsten av nätverk med falska universitet, baserade i Mellanöstern, som delar ut betyg och certifikat till utländska studenter avslöjades så sent som 2020.

Universitet är inte en skyddad beteckning i Sverige och är fri att användas av vem som helst.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10