Säkerhet

Arabisk pastor: IS-anhängare rekognoserar i svenska kyrkor 

Anhängare till IS finns mitt ibland oss, varnar pastorn Merzek Botros. På bilden ses korsningen Drottninggatan/Klarabergsgatan i Stockholm.

Det händer att personer med extremistiska islamistiska åsikter kommer till kristna sammanhang för att göra efter­forskningar kring svenska kyrkors strategier. Det berättar pastorn Merzek Botros som själv haft personer med IS-koppling i sin kyrka.

Han varnar nu för att det finns risk för nya terrordåd mot Sverige. 

Publicerad Uppdaterad

Redan 2017 gick Merzek Botros, arabisk­talande pastor i Stockholm, ut i en debattartikel i Världen idag och varnade för att extremister finns inom landets gränser. Bara en vecka senare skedde terror­dådet på Drottning­gatan i Stockholm, där en man körde ihjäl fem personer med en lastbil.

Nu har tysk polis gripit flera personer med IS-koppling som tros ha planerat terrordåd i Sverige – varav man i ett av fallen planerade att slå till mot en kyrka – och svensk polis har gripit flera personer som misstänks ha planerat ett terrordåd i landet. Därtill har omkring 130 personer dödats i ett terrordåd, som IS afghanska gren tagit på sig, i Moskva. 

Merzek Botros är pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg och ledare för missionssatsningen Harvest ministry.

Merzek Botros är inte överraskad över att flera personer med kopplingar till terror­organisationer gripits på kort tid.

– För mig är det inte förvånande. Det finns hela tiden en planering från extremister. Ibland verkar det lite lugnare, men det här visar att det inte är det. De jobbar hela tiden med planering under marken, säger han.

Botros har själv personlig erfarenhet av att möta IS-krigare som återvänt till Sverige efter att ha stridit för terror­organisationen utomlands.

– Jag har själv sett folk som tillhör IS här i Sverige. Jag känner till deras språk och jag har tyvärr sett deras flagga på svenska flykting­förläggningar, säger han, och påpekar att han anmält sådant till ansvariga för de aktuella boendena.

Vid ett tillfälle för några år sedan höll han en lärjungakurs för människor med utländsk bakgrund. Av ett 50-tal deltagare blev omkring 30–35 frälsta. Av dem hörde två personer i sin tur av sig, oberoende av varandra, en tid efter att de döpts och berättade att de tidigare tillhört IS och att de från början kommit till kursen för att lära sig om svenska kyrkors strategier.

– Det var två personer från olika arabländer, utan koppling till varandra, som båda hade kommit in under flykting­strömmen, säger Botros. 

Personerna i fråga behövde dock inte utgöra någon fara mot Sverige någon lång tid. 

– De tog emot Jesus som sin herre och frälsare och fick sina liv förvandlade, berättar Botros. 

Det är bara ett exempel där Merzek själv på nära håll sett att just IS-anhängare finns i landet. Han har också själv utsatts för hot.

– Visst finns det fara och jag har fått göra flera polis­anmälningar tidigare. Jag tror att vi alla behöver jobba mot detta och visa att vi är starka och inte rädda. Inte bara polis, Säpo och regeringen – utan hela samhället.

Han efterlyser också att kristna i Sverige tillsammans enas i bön för att terror­planer avslöjas innan de sätts i verket.

­­– Vi behöver be och fasta för detta. Jag tror att bön kan förändra saker för ett helt land, som Bibeln beskriver det. Genom bön och Guds kraft kan vi lösa det här, säger Botros.

Samtidigt framhåller han vikten av att fortsätta gå ut med evangeliet till människor.

– Vi har sett många både här i vårt land och i arabvärlden som tillhört sådana ideologier som IS, men när de har mött Jesus har de fått hela sina liv förvandlade. Vissa av dem är i dag missionärer.

– I dagsläget tror jag många av dem som sett vad IS har gjort är öppna för evangeliet. Det finns en stor väckelse i dag på grund av detta.

Powered by Labrador CMS