Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Arabisk muslimsk minister: Israel är ingen apartheidstat

Israels minister för regionalt samarbete, Issawi Frej, avfärdar Amnestys anklagelse om att landet skulle bedriva apartheid mot palestinier i och utanför Israel.

– Israel är ingen apartheidstat, men heller inte något ljus för världen, sade den muslimske ministern i radio.

Nyheter · Publicerad 09:00, 8 feb 2022

I enlighet med andra kommentatorer i Israel, anser Issawi Frej att det finns skäl att kritisera Israel, men fel att kalla landet för en apart­heidstat.

– Varför skulle vi blunda för verkligheten? Rapporten borde vara en väckarklocka för oss, sade han i radio enligt Israel National News.

– I staten Israel råder judisk överhöghet, det finns orättvisor och diskriminering, och vi måste tala om ockupationens orättvisor. Det finns problem som måste lösas.

Han anser dock inte att det handlar om apartheid.

Även andra israleiska araber har pekat på att man kan kritisera Israel på ett mer balanserat sätt än vad de anser sker i Amnestys rapport.

En av dem är Yoseph Haddad, kristen arab och grundare av en organisation som vill skapa dialog mellan araber och israeler.

”Istället för att främja samarbete och visioner för en bättre framtid delegitimiserar organisationer som Amnesty International den enda demokratiska staten i Mellanöstern, och brännmärker den som ’aparteidstat’”, skriver han i Jerusalem Post.

Yoseph Haddad påpekar att det knappast skulle finnas arabiska ministrar och höga domare i Israel om landet var en verklig apart­heidstat, och tillägger att det inte finns mer rasism i Israel än i andra länder i världen.

”När det gäller palestinierna, så är ockupationsläget problematiskt, men inte på grund av rasdiskrimiering, utan på grund av en nationell konflikt”, skriver han.

Yoseph Haddad förklarar att han alltid kommer att se sig som israel.

”Jag har samma rättigheter som alla andra medborgare i Israel. Jag var soldat i det israeliska försvaret och försvarade norra Israel, där de flesta israeliska araber bor, från raketattacker från Hizbollah”, skriver han.

”Inte bara det, utan jag var också befälhavare för dussintals judiska soldater. Vilken sorts ’apartheid’ tillåter araber att ge order till judar? Den icke-existerande typen.”

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier