Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Arabisk muslimsk minister: Israel är ingen apartheidstat

Israels minister för regionalt samarbete, Issawi Frej, avfärdar Amnestys anklagelse om att landet skulle bedriva apartheid mot palestinier i och utanför Israel.

– Israel är ingen apartheidstat, men heller inte något ljus för världen, sade den muslimske ministern i radio.

Nyheter · Publicerad 09:00, 8 feb 2022

I enlighet med andra kommentatorer i Israel, anser Issawi Frej att det finns skäl att kritisera Israel, men fel att kalla landet för en apart­heidstat.

– Varför skulle vi blunda för verkligheten? Rapporten borde vara en väckarklocka för oss, sade han i radio enligt Israel National News.

– I staten Israel råder judisk överhöghet, det finns orättvisor och diskriminering, och vi måste tala om ockupationens orättvisor. Det finns problem som måste lösas.

Han anser dock inte att det handlar om apartheid.

Även andra israleiska araber har pekat på att man kan kritisera Israel på ett mer balanserat sätt än vad de anser sker i Amnestys rapport.

En av dem är Yoseph Haddad, kristen arab och grundare av en organisation som vill skapa dialog mellan araber och israeler.

”Istället för att främja samarbete och visioner för en bättre framtid delegitimiserar organisationer som Amnesty International den enda demokratiska staten i Mellanöstern, och brännmärker den som ’aparteidstat’”, skriver han i Jerusalem Post.

Yoseph Haddad påpekar att det knappast skulle finnas arabiska ministrar och höga domare i Israel om landet var en verklig apart­heidstat, och tillägger att det inte finns mer rasism i Israel än i andra länder i världen.

”När det gäller palestinierna, så är ockupationsläget problematiskt, men inte på grund av rasdiskrimiering, utan på grund av en nationell konflikt”, skriver han.

Yoseph Haddad förklarar att han alltid kommer att se sig som israel.

”Jag har samma rättigheter som alla andra medborgare i Israel. Jag var soldat i det israeliska försvaret och försvarade norra Israel, där de flesta israeliska araber bor, från raketattacker från Hizbollah”, skriver han.

”Inte bara det, utan jag var också befälhavare för dussintals judiska soldater. Vilken sorts ’apartheid’ tillåter araber att ge order till judar? Den icke-existerande typen.”

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Qatar. Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både... onsdag 7/12 13:00