Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Arabisk muslimsk minister: Israel är ingen apartheidstat

Israels minister för regionalt samarbete, Issawi Frej, avfärdar Amnestys anklagelse om att landet skulle bedriva apartheid mot palestinier i och utanför Israel.

– Israel är ingen apartheidstat, men heller inte något ljus för världen, sade den muslimske ministern i radio.

Nyheter · Publicerad 09:00, 8 feb 2022

I enlighet med andra kommentatorer i Israel, anser Issawi Frej att det finns skäl att kritisera Israel, men fel att kalla landet för en apart­heidstat.

– Varför skulle vi blunda för verkligheten? Rapporten borde vara en väckarklocka för oss, sade han i radio enligt Israel National News.

– I staten Israel råder judisk överhöghet, det finns orättvisor och diskriminering, och vi måste tala om ockupationens orättvisor. Det finns problem som måste lösas.

Han anser dock inte att det handlar om apartheid.

Även andra israleiska araber har pekat på att man kan kritisera Israel på ett mer balanserat sätt än vad de anser sker i Amnestys rapport.

En av dem är Yoseph Haddad, kristen arab och grundare av en organisation som vill skapa dialog mellan araber och israeler.

”Istället för att främja samarbete och visioner för en bättre framtid delegitimiserar organisationer som Amnesty International den enda demokratiska staten i Mellanöstern, och brännmärker den som ’aparteidstat’”, skriver han i Jerusalem Post.

Yoseph Haddad påpekar att det knappast skulle finnas arabiska ministrar och höga domare i Israel om landet var en verklig apart­heidstat, och tillägger att det inte finns mer rasism i Israel än i andra länder i världen.

”När det gäller palestinierna, så är ockupationsläget problematiskt, men inte på grund av rasdiskrimiering, utan på grund av en nationell konflikt”, skriver han.

Yoseph Haddad förklarar att han alltid kommer att se sig som israel.

”Jag har samma rättigheter som alla andra medborgare i Israel. Jag var soldat i det israeliska försvaret och försvarade norra Israel, där de flesta israeliska araber bor, från raketattacker från Hizbollah”, skriver han.

”Inte bara det, utan jag var också befälhavare för dussintals judiska soldater. Vilken sorts ’apartheid’ tillåter araber att ge order till judar? Den icke-existerande typen.”

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier