Nyheter

Är Nobelstiftelsens agerande mot SD hyckleri?

Hur ska man se på att SD-ledaren Jimmie Åkesson portas från Nobelfesten samtidigt som ambassadörer från Saudiarabien och Kina välkomnas? Det är frågor som diskuteras i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Även Rishi Sunak, höga politikerarvoden och Turinsvepningen tas upp.

Publicerad Uppdaterad

Att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte välkomnas till Nobelfesten har i veckan uppmärksammats av flera medier. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter ryter Sven Almkvist ifrån mot Nobelstiftelsens beslut.

– Det är skamligt, det är vuxenmobbning, säger han.

I programmet diskuteras även det faktum att ambassadörer från länder som Kina och Saudiarabien välkomnas. Det är knappast länder som lever upp till Nobelstiftelsens ord om respekt för humanism, påpekar Sven Almkvist.  

Programmet spelades in innan Nobelstiftelsen hade meddelat att Irans ambassadör kommer portas från festen, så Irans brist på mänskliga rättigheter nämns lite kort.

– Ska [Nobelstiftelsen] göra politiska värderingar så måste man vara jättekonsevent, säger Almkvist.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är att hindun Rishi Sunak blir Storbritanniens nya premiärminister. Frågan som diskuteras är huruvida Sunaks plan sedan länge varit att få bort Boris Johnson för att kunna ta över makten.

– Den som är duktig på någonting och vill sträva framåt vill högst upp, säger Sven Almkvist.

Det tredje ämnet som diskuteras är S-ministrarnas höga fallskärmar och att M-styret i Norrtälje försökte höja sina löner avsevärt.

– Hur kan man vara så dum att man höjer sin lön med 23 000 kronor, och så tror man inte att någon ska reagera på det? frågar sig Sven Almkvist apropå debaclet i Norrtälje.

Det sista ämnet som tas upp är den så kallade Turinsvepningen, närmare bestämt huruvida den härstammar från Jesu korsfästelse.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredagseftermiddag kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS