Nyheter

Är mörka krafter orsak till det oförklarliga våldet?

Att skjutningarna blivit allt vanligare i Sverige beror på politiska beslut, men kan också ha andliga orsaker. Det säger Sven Almkvist i säsongens sista avsnitt av Veckans nyheter.– Det är som om det släpps lös mörka krafter i det här landet, säger han.

Publicerad Uppdaterad


Dödsskjutningen i Farsta, då förövare öppnade eld i Farsta centrum när många människor var i rörelse, har fått stor uppmärksamhet. I säsongens sista avsnitt av Veckans nyheter diskuterar Sven Almkvist och Sara Andersson vad det är som gör att Sverige sticker ut i Europa när det gäller skjutvåldet, och vad som kan vara en lösning på det.

Sven Almkvist menar att naiv svensk politik är en orsak till att våldet kunnat få så stora proportioner, men han vidhåller att utvecklingen även kan ha andliga orsaker.

– Det är inte psykiskt sjuka människor, utan det är något som har hänt i Sverige, säger Sven Almkvist och berättar om vittnesmål från kriminella killar som berättar att de upplevt hur något mörkt kommit över dem då de skjutit.

– Det är som om det släpps lös mörka krafter i det här landet, säger Almkvist.

Det andra ämnet som tas upp är att Gävle kommun tömmer sin reservkassa för att kunna ge pengar till den lokala pridefestivalen.

Det tredje ämnet som tas upp är en teologisk fråga och handlar om ifall man som kristen måste tro på hela Bibeln, och huruvida man kan underordna sig en Gud som man inte alltid håller med.

I slutet av programmet ger både Sven Almkvist och programledaren Sara Andersson några boktips inför sommaren. Fotografen och ljudteknikern Jonas Bergkvist ger några musiktips.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredagseftermiddag kommer det ett nytt avsnitt, men nu är det sommaruppehåll fram till slutet av augusti. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS