En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Antisemitism sprids bland unga

Antisemitism finns inte bara i högerextrema eller islamistiska kretsar i Sverige. Den frodas också på nätet, där ungdomsskämt och musik sprider fördomar och konspirationsteorier. Det framkom vid ett seminarium om antisemitism i Stockholm på onsdagen.

Nyheter · Publicerad 16:51, 9 nov 2017

Fokus för seminariet, som arran­gerades av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), var antisemitism och politisk extremism. Flera talare slog fast att antisemitiska föreställningar har stärkt fäste, och har stor betydelse, för både högerextremism och islamism.

– En kritisk blick på islamis­tisk antisemitism får inte blunda för det faktum att fientlighet mot judar är vanligt både bland högerextrema som inom samhället i stort i Europa, sade den tyske forskaren Armin Pfahl-Traughber, som talat om antisemitism just inom islamismen.

Bland annat visade han hur antisemitismen i den muslimska världen både har rötter i tidig islam och fångat upp antijudiska föreställningar från Europa.

– Att Israel sedan blev teknologiskt och ekonomiskt mycket mer framgångsrikt än de arabiska staterna ledde till frågan om varför. Den enklaste förklaringen var en "judisk konspiration" med stöd från USA. Det gjorde att antisemitiska konspirationsteorier spreds ännu bredare, sa han.

Det ideologiskt grundade hatet sprids nu för tiden snabbt på nätet, och sipprar inte minst ner till svenska barn och ungdomar.

– När jag träffar ungdomar på judiska ledarskapsutbildningar beskriver de en skiftande verklighet, med utpekanden och obehag i nästan tvångsmässiga antisemitiska skämt, sade Jonathan Leman från organisationen Expo.

– När en antisemitisk jargong ignoreras i skolan kan den växa, bekräftade DN-journlistem Niklas Orrenius, som skrivit om hur judiska elever och lärare upplever sin vardag.

Han påpekade att många ungdomar genom att lyssna på artister som Daniel ”Dani M” Monserrat får sig olika konspirationsteorier med antisemitisk anstrykning till livs.

– Det kan göra att man blir mer mottaglig för grövre budskap, sa han.

Expo har just lanserat en handbok för lärare som vill kunna bemöta de konspirationsteorier som ungdomar möter på Internet, "Med myter som vapen". Och att utbildning är en nyckel var många överens om.

– Man måste börja att utbilda om antisemitism tidigt i grundskolan; komma överens om en värdegrund och att vissa beteenden inte är acceptabla, sade terrorforskaren Hans Brun.

Isak Reichel från Judiska centralrådet varnade dock för att tro att man avhandlar de mångfacetterade antisemitiska föreställningarna i samhället när man angriper "rasism" genom olika kampanjer.

– Det oroar oss att antisemismen då kan glömmas bort, sade han.

Många talare konstaterade att nazisterna i Svenska motståndsrörelsen under året fått ökat spelrum, genom sin närvaro i Almedalen i somras och genom marschen i Göteborg i september. Niklas Orrenius noterade att NMR:s bokbord i Almedalen på Gotland helt dominerats av "böcker med judehat".

Och bland annat Hans Brun ifrågasatte varför nazisternas sköldar och fanstänger inte klassas som de gatustridsvapen som de är, och därmed förbjuds.

Bara för att SMR just nu profilerar sig starkt får man inte låta andra grupper dyka under radarn, exempelvis inom den yttersta vänstern, även om deras antisemitism är svårare att avkoda, påkade Jonathan Leman.

– Det kan handla om hur man beskriver världen och pekar ut "den transnationella makteliten", sa han.

Men även hoppfulla ansatser och möjligheter lyftes fram.

– Det går att bekämpa det här, sade Hans Brun, och pekade på hur den svenska nynazistiska vågen på 1990-talet ebbat ut tack vare flera olika insatser.

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupper i Stockholm, Göteborg och Malmö har fått löfte om ökade resurser, och Brottsförebyggande rådet kommer under nästa år att specialstudera antisemtiska hatbrott.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier