Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Big Brother-deltagare 2020 Foto: Jakob Dahlström/TV4

Antisemitism i TV4-program upprör

Två deltagare har fått lämna den skandalomsusade realitysåpan Big Brother på TV4 efter att ha uttryckt sig nedsättande om judar. En tredje deltagare har naziinspirerade tatueringar och ett förflutet i högerextrema kretsar, men får vara kvar. Nyligen hoppade två av programledarna av i protest.

Nyheter · Publicerad 13:36, 20 feb 2020

”Antisemitism och rasism är för mig helt oacceptabelt och av den anledningen har jag valt att inte längre medverka”.

Det skriver Helle Schunnesson i ett inlägg på Instagram sedan hon och kollegan Adrian Boberg valt att lämna programledarskapet för Big Brother.

Det ska ses som en protest mot att TV4 låtit en av deltagarna i programmet få vara kvar trots att hans högerextrema bakgrund blivit känd.

Tidigare har två andra deltagare fått lämna Big Brother-huset efter ett samtal där de uttalat sig hatiskt och nedsättande om judar. Båda har i efterhand bett om ursäkt.

– Jag tror att när en person i ett så pass stort tv-program som Big Brother, som dessutom väldigt många unga tittar på, säger en sådan här sak så kan det leda till att legitimera antisemitism. Jag ser väldigt allvarligt på det här, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, till Expressen.

Att den tredje deltagaren får vara kvar motiverar TV4 med att han i samtal med kanalen har tagit avstånd från sin bakgrund.

– Det har han också berättat om i programmet. Det var grunden för vårt beslut att han skulle få medverka, säger Joel Bendrik på TV4 enligt tidningen.

Kanalens hantering har fått hård kritik från flera håll. Krönikören Maria Brander på Expressen uttrycker att hon hoppas att TV4 ”inte avsiktligt använde antisemitism och främlingsfientlighet som ett sätt att öka sina tittarsiffror”.

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Rysk ledarkupp ett varnande exempel

Ledare Mitt under pågående coronakris sker dramatiska politiska förändringar av närmast statskuppliknande... torsdag 26/3 00:00

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen... lördag 28/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...