Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Big Brother-deltagare 2020 Foto: Jakob Dahlström/TV4

Antisemitism i TV4-program upprör

Två deltagare har fått lämna den skandalomsusade realitysåpan Big Brother på TV4 efter att ha uttryckt sig nedsättande om judar. En tredje deltagare har naziinspirerade tatueringar och ett förflutet i högerextrema kretsar, men får vara kvar. Nyligen hoppade två av programledarna av i protest.

Nyheter · Publicerad 13:36, 20 feb 2020

”Antisemitism och rasism är för mig helt oacceptabelt och av den anledningen har jag valt att inte längre medverka”.

Det skriver Helle Schunnesson i ett inlägg på Instagram sedan hon och kollegan Adrian Boberg valt att lämna programledarskapet för Big Brother.

Det ska ses som en protest mot att TV4 låtit en av deltagarna i programmet få vara kvar trots att hans högerextrema bakgrund blivit känd.

Tidigare har två andra deltagare fått lämna Big Brother-huset efter ett samtal där de uttalat sig hatiskt och nedsättande om judar. Båda har i efterhand bett om ursäkt.

– Jag tror att när en person i ett så pass stort tv-program som Big Brother, som dessutom väldigt många unga tittar på, säger en sådan här sak så kan det leda till att legitimera antisemitism. Jag ser väldigt allvarligt på det här, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, till Expressen.

Att den tredje deltagaren får vara kvar motiverar TV4 med att han i samtal med kanalen har tagit avstånd från sin bakgrund.

– Det har han också berättat om i programmet. Det var grunden för vårt beslut att han skulle få medverka, säger Joel Bendrik på TV4 enligt tidningen.

Kanalens hantering har fått hård kritik från flera håll. Krönikören Maria Brander på Expressen uttrycker att hon hoppas att TV4 ”inte avsiktligt använde antisemitism och främlingsfientlighet som ett sätt att öka sina tittarsiffror”.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Scholz säker på att Turkiet släpper in Sverige i Nato

NATO Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är säker på att Turkiet kommer att godkänna Sveriges och... tisdag 16/8 18:00
Följ Världen idag i sociala medier