Nyheter

Antisemitiska grupper i initiativtagaren till Ship to Gazas nätverk


Antisemitiska grupper
i initiativtagarens nätverkMattias Gardells umgänge: Muslimska extremister och rasistiska asadyrkareMattias Gardell, initiativtagare och språkrör för Ship to Gaza, är expert på asatrons antisemitiska ideologi och har föreläst för satanister.
Han är dessutom själv asatroende och har personlig kontakt med flera muslimska extremistorganisationer.
– Man får inte som akademisk forskare gå så nära sitt ämne att man blir en del av det ämne man studerar, säger Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan.

Tisdagen den 15 maj år 2001 föreläste Mattias Gardell på ett hemligt möte för medlemmar i satanist-sekten Dragon rogue i Stockholm.
"Vi träffas varje tisdag för möten kring magi i teori och praktik. Vi samlas vid Thorildplans T-bana (vid spärrarna) 19.00 och går sedan till lokalen" skrev Dragon rouge i en intern medlemsinformation, som Världen idag tagit del av.
"Vi kommer att under 2001 försöka ha praktik på alla möten, med tillhörande teori.", skrev organisationen, som sedan berättade att nästa tisdagsföreläsning leds av Mattias Gardell, som skulle föreläsa om rasideologisk nyhedendom på temat "Gods of the blood":
"Tisdagen den 15 maj kommer den välkände föreläsaren Mattias Gardell, docent i religionshistoria, och berättar om sina studier av rasideologisk nyhedendom och närliggande ockulta och sataniska grupperingar. "Dragon rouge vill
"likt Lucifer och de fallna änglarna, använda magiska krafter för att befria sig från Gud. De mörka krafterna bryter dessa cirklar, och möjliggör fri vilja och individuell existens utanför Gud" skriver organisationen på sin hemsida och förklarar vidare:
"I Bibeln förknippas den röda draken med Satan och de fallna änglarna. Det är dessa som mytologiskt sett ger människan kunskapen och kraften att kunna gudomliggöra sig själv."
I föredraget "Blodets gudar...", som även publicerades i tidskriften Folkvett år 2000, intresserar sig Mattias Gardell för rasistiska asatrogna grupper i bland annat USA. Han beskriver särskilt ingående Else Christensen, som betonar vikten av att hålla "låg politisk profil och att använda religiösa omskrivningar av det nationalsocialistiska budskapet." Kristendomen betraktas av dessa nyhedniska rasister som en artificiell religion, konstruerad i syfte att säkra det judiska världsherraväldet.
Ett år senare beskriver han sig själv som asatroende och berättar att han "är med i en liten krets som samlas till blot ett antal gånger per år" skrev ICA-kuriren i oktober 2001.
När Mattias Gardell utsågs till professor vid Uppsala universitet år 2006, skickade Sveriges asatrosamfund ett brev med en gratulation till professorsutnämningen, samt flera nummer av föreningens medlemstidning,Mimers källa.
"Förmodligen är det första gången på sisådär 1 000 år som en hedning utses till en hög offentlig position i Uppsala", skrev tidningen.
Mattias Gardell har levt med medlemmar ur den muslimska rörelsen Nation of islam i USA, och hade då personligt stöd av ledaren, Louis Farrakhan. Han har även bott hemma hos ariska och rasistiska revolutionärer i USA för att kunna beskriva deras ideologi. Studierna resulterade i en doktorsavhandling, där Jan Hjärpe var opponent vid disputationen på Stockholms universitet.

I boken "Det är demokratin, dumbom" menar Per Ahlmark att Mattias Gardell i sin doktorsavhandling omväxlande förnekar och urskuldar "judehataren" Louis Farrakhan och Nation of islam, en rörelse som enligt Ahlmark har tydliga rasistiska och fascistiska drag.
Mattias Gardell har även bott i Egypten, där han levt med och studerat den egyptiska organisationen Muslimska brödraskapet – som står Hamas nära.

Magnus Ranstorp
, forskningschef vid försvarshögskolan, menar att den turkiska gruppen IHH, som tillsammans med Mattias Gardell var initiativtagare till Ship to Gaza, är nära förknippad med al-Qaida.
– Den franske domaren Jean Lois Brugiere är en av Europas främste experter på terrorism. Han vittnade i en terrorrättegång i Los Angeles om att IHH hade när koppling till al-Qaida och att IHH:s president Bulent Jildrim rekryterat soldater som skickades till krigszoner i länder som Balkan, Tjetjenien och Afghanistan.
Mattias Gardell försvarar öppet den terroriststämplade organisationen Hamas, och i sin bok "bin Ladin i våra hjärtan..." försvarar han även Yusuf al-Qaradawi, som blev utvisad från Egypten på grund av sitt medlemskap i det Muslimska brödraskapet. Gardell beskriver Yusuf al-Qaradawi som en representant för den "islamistiska mittfåran", som "en sorts muslimska socialdemokrater".
Yusuf al-Qaradawi har i tv-kanalen al-Jazeera sagt att Allah förde fram Hitler och hur denne "satte judarna på plats" och att därmed "gudomlig rättvisa" utmättes.
– Yusuf al-Qaradawi är den andlige ledaren för Hamas och sanktionerade Hamas självmordsbombningar. Han befinner sig långt ifrån mittfåran, säger Magnus Ranstorp.
Pressansvarig Mikael Löfgren på Ship to Gaza kommenterar uppgifterna om Gardell så här:
– Han har väl forskat om det där, det var väl därför han umgicks med asatroende?
Han är själv asatroende och han har medverkat på ett hemligt möte med satanistsekten Dragon rouge.
– Det där tror jag helt....Nej, du får tala med Mattias Gardell om de här sakerna. Jag har inga kommentarer att ge, säger Mikael Löfgren.

Magnus Ranstorp
menar att man som forskare måste ha en akademisk distans.
– Man kan inte färga sitt akademiska arbete på det här sättet. Då försvinner objektiviteten. Jag noterar att ingen annan talar om "överlagda mord" eller "skott i huvudet". Det är uttalanden som väcker känslor.
– Man får inte som akademisk forskare gå så nära sitt ämne att man blir en del av det ämne man studerar., säger Magnus Ranstorp.
Världen idag har sökt Mattias Gardell för en kommentar, utan att lyckas.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS