Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Antisemitiska åsikter hos visselblåsare

Google svartlistar vissa kristna och konservativa nyhetssidor, enligt visselblåsare. Detta berättade Världen idag och flera andra medier om nyligen. Det är Zach Vorhies, tidigare Googleanställd, som släppt uppgifterna. Nu avslöjas att Vorhies är antisemit och spridit hat mot judar och Israel på sociala medier.

Nyheter · Publicerad 11:55, 22 aug 2019

De nya uppgifterna om Vorhies påverkar hans trovärdighet, vilket naturligtvis får de medier som berättat om uppgifterna om Google att se över sina publiceringar.

Tidningen Dagen har valt att avpublicera sin artikel i ämnet, medan Christian Post, som var en av de första att berätta om uppgifterna och som är en av de sajter som uppges vara ”svartlistad”, gjort en annan bedömning står kvar vid sin publicering.

Världen idag har än så länge valt att inte avpublicera.

– Men vi fördömer självklart med emfas alla uttryck av antisemitism, betonar Jonas Adolfsson, t.f. chefredaktör och ansvarig utgivare för Världen idag.

– Samtidigt kan inte en tidning per automatik diskvalificera en källa på grund av dennes åsikter, hur vedervärdiga de än må vara, utan måste söka vidare i det som rör sakfrågan, framhåller han.

Anklagelserna mot nätjättar som Facebook, Google och Youtube om partiskhet och försök att påverka nyhetsflödet är långt ifrån nya.

– Det handlar om vår tids kanske främsta makthavare som med självklarhet ska granskas, säger Jonas Adolfsson.

Världen idag har före sin publicering, liksom andra medier, sökt Google för kommentarer, men företaget har valt att inte svara.

Och på Världen idags redaktion följer man noga utvecklingen kring nätjätten och anklagelserna mot företaget om att medvetet ha försökt svartlista konservativa webbsajter.

– Vi vill vara transparenta och berätta hur vi resonerar, säger Jonas Adolfsson om beslutet att låta den aktuella artikeln stå kvar medan man undersöker saken närmare.

– Beroende på vad som framkommer kan såväl uppföljningar som avpublicering av vår ursprungliga artikel vara alternativ, säger Jonas Adolfsson.

Han betonar att man hade fog för publiceringen även om man i det skedet inte kände till alla de åsikter som källan till uppgifterna har.

– Det gör man tyvärr sällan inom journalistiken. Däremot har man ansvar att följa upp och hela tiden söka sanningen. Det gör vi i detta fall och i all vår journalistik.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...