Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Malmö stad ger bidrag till den islamistiska och antisemitiska organisationen. Foto: Johan Nilsson/TT

Antisemitanklagad förening får bidrag

Den omstridda organisationen Milli Görus gren i Malmö har fått mer än 70 000 kronor i bidrag från kommunen sedan januari 2016. Organisationen, som har sitt ursprung i Turkiet, beskrivs som antisemitisk.

Nyheter · Publicerad 10:35, 4 sep 2018

Kommunbidraget går till barn- och ungdomsverksamhet i form av koranläsning och utbildning i islamisk tro, samt till fotboll för pojkar och simning för flickor.

Ansvarigt kommunalråd i Malmö, Frida Trollmyr (S), säger till Kvällsposten att hon själv reagerat på föreningens namn, men att kommunen försökt följa sina riktlinjer och exempelvis kontrollerat att den är demokratiskt uppbyggd med årsmöten och stadgar och att den inte uttrycker att den är emot den svenska demokratin.

På tidningens fråga om det inte räcker att känna till att Malmöföreningen tillhör en organisation som sprider antisemitism svarar hon:

– Vi har inte resurser på förvaltningen att sitta och googla och kolla vad någon skrivit eller uttalat. Dessutom skriver de på turkiska.

Milli Görus tidning Milli Gazete har på ledarplats kallat förintelsen en myt, som judarna lyckats få hela världen att tro på.

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, anser att organisationen har "en hel del antisemitiska tendenser" och beskriver den som djupt kritisk till väst.

Ordföranden i Malmös lokala avdelning av Milli Görus, Idris Yildiz, hävdar att det inte handlar om antisemitism, utan antisionism. Han får också en fråga om sin syn på homosexuella och vad han skulle göra om det visar sig att en medlem är homosexuell.

– Vi skulle inte kasta ut honom. Nej, bättre att han får vara kvar så kan vi övertyga honom att inte vara homosexuell, säger Idris Yildiz, till Kvällsposten.

Minister stödde Mehmed Kaplan

Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind (MP), som också har ansvar för trossamfunden, har kritiserats, av bland andra L-ledaren Jan Björklund,...

Så blir regeringspolitiken i några kristna hjärtefrågor

Stopp för nya konfessionella friskolor. Oförändrad Israelpolitik. Och stora utmaningar för de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn. Det...

Orosmoln mellan de fagra formuleringarna

Ledare Så har då Sverige till slut en ny regering. Nu blev regeringsskiftet inte den nystart som valresultatet indikerade, utan en till stor del återanvänd...