Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.
Jesaja 55:6

Världen idag

Malmö stad ger bidrag till den islamistiska och antisemitiska organisationen. Foto: Johan Nilsson/TT

Antisemitanklagad förening får bidrag

Den omstridda organisationen Milli Görus gren i Malmö har fått mer än 70 000 kronor i bidrag från kommunen sedan januari 2016. Organisationen, som har sitt ursprung i Turkiet, beskrivs som antisemitisk.

Nyheter · Publicerad 10:35, 4 sep 2018

Kommunbidraget går till barn- och ungdomsverksamhet i form av koranläsning och utbildning i islamisk tro, samt till fotboll för pojkar och simning för flickor.

Ansvarigt kommunalråd i Malmö, Frida Trollmyr (S), säger till Kvällsposten att hon själv reagerat på föreningens namn, men att kommunen försökt följa sina riktlinjer och exempelvis kontrollerat att den är demokratiskt uppbyggd med årsmöten och stadgar och att den inte uttrycker att den är emot den svenska demokratin.

På tidningens fråga om det inte räcker att känna till att Malmöföreningen tillhör en organisation som sprider antisemitism svarar hon:

– Vi har inte resurser på förvaltningen att sitta och googla och kolla vad någon skrivit eller uttalat. Dessutom skriver de på turkiska.

Milli Görus tidning Milli Gazete har på ledarplats kallat förintelsen en myt, som judarna lyckats få hela världen att tro på.

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, anser att organisationen har "en hel del antisemitiska tendenser" och beskriver den som djupt kritisk till väst.

Ordföranden i Malmös lokala avdelning av Milli Görus, Idris Yildiz, hävdar att det inte handlar om antisemitism, utan antisionism. Han får också en fråga om sin syn på homosexuella och vad han skulle göra om det visar sig att en medlem är homosexuell.

– Vi skulle inte kasta ut honom. Nej, bättre att han får vara kvar så kan vi övertyga honom att inte vara homosexuell, säger Idris Yildiz, till Kvällsposten.

Centerns besked kan rulla ut samtliga partier ur kyrkan

Ledare Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på... tisdag 28/9 00:10

Schweiz och San Marino om familj och fosterrätt

Ledare Förskjutningen i värdeliberal riktning, bort från klassiska kristna hållningar, fortsätter i... tisdag 28/9 00:00

Långsam återhämtning för museerna efter pandemin

Kultur. Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020. Men... tisdag 28/9 05:00

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Kyrkopolitik. Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse... måndag 27/9 13:29
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier