HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Antalet aborter i Portugal minskar kraftigt

Antalet aborter i Portugal minskade med 25 procent mellan 2011 och 2017. Det skriver Respekt, som hänvisar till en rapport från de portugisiska hälsomyndigheterna.

Nyheter · Publicerad 18:30, 11 apr 2019

Portugal legaliserade abort 2007, efter en folkomröstning. Numera gäller fri abort till och med tionde graviditetsveckan, efter tre dagars betänketid och erbudanden om socialt, psykologiskt och även ekonomiskt stöd om det skulle behövas för att fullfölja graviditeten.

De allra flesta kvinonor som gjort abort, väljer dessutom att efteråt börja använda preventivmedel.

En analys av åren 2008 till 2017 visar att antalet aborter fram till tionde graviditetsveckan ökade från legaliseringen och fram till 2011. Därefter började de gradvis att minska, skriver Respekt.

År 2017 genomfördes 14 899 aborter på kvinnans begäran – det lägsta antalet sedan abort legaliserades och 3,4 procent färre än 2016. Det är en tillbakagång med drygt 25 procent jämfört 2011.

I dag ligger Portugals aborttal under genomsnittet i EU, med 192 aborter per 1 000 levande födda, jämfört med ett medelvärde på 203 inom EU. Motsvarande siffra för Sverige är 320, enligt Respekt.

Medelåldern för kvinnor som gör abort är 28 år, densamma som 2008. Kvinnor i åldrarna 20–34 år har alltid dominerat gruppen abortsökande. Men medan antalet aborter bland ungdomar minskade markant ökade antalet aborter bland kvinnor över 40. 

I det katolska Portugal har omkring 1 300 läkare anfört samvetsbetänkligheter mot att delta i abort, vilket enligt tidningen El Mostrador gör att kvinnor på en del håll måste vända sig till privata kliniker. Det finns också de som tror att det fortfarande utförs illegala aborter i landet, efter vecka tio.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...