Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Antalet aborter i Portugal minskar kraftigt

Antalet aborter i Portugal minskade med 25 procent mellan 2011 och 2017. Det skriver Respekt, som hänvisar till en rapport från de portugisiska hälsomyndigheterna.

Nyheter · Publicerad 18:30, 11 apr 2019

Portugal legaliserade abort 2007, efter en folkomröstning. Numera gäller fri abort till och med tionde graviditetsveckan, efter tre dagars betänketid och erbudanden om socialt, psykologiskt och även ekonomiskt stöd om det skulle behövas för att fullfölja graviditeten.

De allra flesta kvinonor som gjort abort, väljer dessutom att efteråt börja använda preventivmedel.

En analys av åren 2008 till 2017 visar att antalet aborter fram till tionde graviditetsveckan ökade från legaliseringen och fram till 2011. Därefter började de gradvis att minska, skriver Respekt.

År 2017 genomfördes 14 899 aborter på kvinnans begäran – det lägsta antalet sedan abort legaliserades och 3,4 procent färre än 2016. Det är en tillbakagång med drygt 25 procent jämfört 2011.

I dag ligger Portugals aborttal under genomsnittet i EU, med 192 aborter per 1 000 levande födda, jämfört med ett medelvärde på 203 inom EU. Motsvarande siffra för Sverige är 320, enligt Respekt.

Medelåldern för kvinnor som gör abort är 28 år, densamma som 2008. Kvinnor i åldrarna 20–34 år har alltid dominerat gruppen abortsökande. Men medan antalet aborter bland ungdomar minskade markant ökade antalet aborter bland kvinnor över 40. 

I det katolska Portugal har omkring 1 300 läkare anfört samvetsbetänkligheter mot att delta i abort, vilket enligt tidningen El Mostrador gör att kvinnor på en del håll måste vända sig till privata kliniker. Det finns också de som tror att det fortfarande utförs illegala aborter i landet, efter vecka tio.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...