Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Utrikesminister Ann Linde (S) besökte Förintelsemuseet Yad Vashem under måndagens Jerusalembesök. Hon berättar att Israels president Isaac Herzog har varit hjälpsam i arbetet för bättre relationer mellan Sverige och Israel. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Ann Linde i Israel: Vill se tvåstatslösning

Utrikesminister Ann Lindes Israelbesök innebär att Sverige och Israel ”vänder blad”. Det sade Israels president Isaac Herzog efter måndagens möte med Linde.

När Ann Linde träffade sin israeliske motsvarighet Yair Lapid valde hon att lyfta fram idén om en tvåstatslösning.

Nyheter · Publicerad 16:15, 19 okt 2021

I gårdagens tidning berättade Världen idag att Sveriges utrikesminister Ann Linde är på Israelbesök, efter sju års frostiga relationer mellan länderna.

Besöket började vid museet och forskningscentret för Förintelsens offer, Yad Vashem. Ann Linde fortsatte sedan med att träffa Israels utrikesminister Yair Lapid och presidenten Isaac Herzog.

Linde diskuterade bland annat en tvåstatslösning med Yair Lapid.

– Vi står fast vid att vi fortfarande tror på en folkrättsbaserad tvåstatslösning och vi står fast vid erkännandet av Palestina. Men vi är oerhört angelägna om att ha goda, normala förbindelser med Israel, säger Linde.

Hur bedömer du möjligheterna för nya fredssamtal i framtiden?

– Utrikesministern har sagt att han vill se en tvåstatslösning så småningom. Men situationen är inte enkel och det förs inga förhandlingar nu. Vi hade hoppats på att man hade kunnat sätta igång arbetet med den så kallade kvartetten (USA, EU, FN och Ryssland). Men där ser man att USA:s prioriteringar nu är mer riktade mot Kina och Asien, säger Linde.

Vilken roll ser du för Sverige?

– Vi har sedan länge väldigt goda relationer med palestinierna. Men eftersom vi haft frysta relationer med Israel har vi inte kunnat spela en roll just när det gäller förhandlingar. Men jag hoppas att vi nu kommer kunna bidra på ett konstruktivt sätt, säger Ann Linde.

Israels president Isaac Herzog, som likt Linde är socialdemokrat, sade efter måndagens möte att Israel och Sverige nu ”vänder blad” och att det innebär en nystart för ”kontakter på hög nivå mellan Israel och Sverige”.

”För att stärka vår dialog och att alltid vara raka med varandra”, skriver han.

Linde uppger att Isaac Herzog varit hjälpsam i att normalisera relationen mellan Sverige och Israel.

– Han var angelägen om att jag ska föra fram det budskapet till palestinierna när vi träffas, säger hon.

Ann Linde besökte under tisdagen Samarien/Judeen (Västbanken) för att träffa den palestinske presidenten Mahmud Abbas, utrikesministern Riyad al-Maliki och premiärministern Mohammad Shtayyeh.

Vi har sedan länge väldigt goda relationer med palestinierna. Men eftersom vi haft frysta relationer med Israel har vi inte kunnat spela en roll just när det gäller förhandlingar.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier