Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Ann Linde får kritik för tystnad kring Israel-avtal

Varför är Ann Linde så tyst om Israels framsteg i Mellanöstern? Den frågan ställer sig Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson i en ledartext. Kan det vara så att hon inte vill ge Trump och Netanyahu ära, spekulerar han.

Nyheter · Publicerad 11:00, 27 okt 2020

I flera artiklar har Världen idag uppmärksammat de normaliseringsavtal som tecknats mellan Israel och Förenade arabemiraten samt Israel och Bahrain. En som inte uppmärksammat avtalen i lika stor utsträckning är Sveriges utrikesminister Ann Linde.

”Stora frågor som utvecklingen på Koreahalvön, i Belarus, Nagorno-Karabach, Kina, Turkiet och på Balkan ligger högt på agendan, men också mindre saker som den kuwaitiska emirens dödsfall, Jan Eliassons 80-årsdag och den palestinska presidenten Abbas avsikter att hålla val”, skriver Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson efter att ha gått igenom Ann Lindes Twitter-konto.

Han konstaterar därefter att utrikesministern varken kommenterar Israels aktuella framsteg i sociala medier eller på UD:s hemsida.

”Inte heller kommenterar den svenska utrikesministern de lika historiska plötsliga förhandlingarna om havsgränsen mellan Israel och Libanon, som officiellt ligger i krig med varandra”, skriver PM Nilsson.

Han påpekar att Ann Linde i en kommentar till Dagens Nyheter skriver att hon hoppas att de nya avtalen kan bidra till förhandlingar mellan Israel och Palestina, men han menar att detta är ”onödigt snålt”.

”Ann Linde borde jubla. Att Israel efter ett kvarts sekel av stillestånd med sina grannar sluter avtal med två små men symboliskt tunga Saudiallierade arabstater borde glädja alla. Avtalen omfattar direktflyg, turism, techindustrin, kultur och säkerhet”, skriver PM Nilsson.

Han frågar sig slutligen om det faktum att avtalen bär Donald Trumps signatur spelar in.

”Om man har förutfattade meningar om UD och Linde skulle man kanske tro att detta är orsaken till det svala intresset. Man vill inte ge Trump onödig ära. Och inte Netanyahu”, skriver han.

Ann Lindes pressekreterare tillbakavisar kritiken om att Linde skulle vara tyst om utvecklingen.

”Utrikesministern har vid flera tillfällen tagit upp, och välkomnat, avtalen”, skriver hon i ett mejl till Världen idag.

Hon hänvisar därefter bland annat till ett Facebook-inlägg där utrikesministern berättar om ett möte där ”EU välkomnade fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten”.

I söndags – efter Världen idags kontakt med pressekreteraren – twittrade Ann Linde dessutom att hon välkomnar normaliseringen mellan Sudan och Israel.

Knivdådet i Vetlanda är en viktig tankeväckare för hela samhället

Ledare Våldet slog till en vårdag i den lilla staden Vetlanda i Småland. Stadens invånarna trodde att de... lördag 6/3 00:10

Talmannen borde ha ingripit mot Linde

Ledare Riksdagen tillsätter, kontrollerar och utkräver ansvar av regeringen. Ett sätt att göra det är att... lördag 6/3 00:00

Svårt för medier och politiker att ändra sin åsikt om Israel

Israelkommentar Vi är vana vid snedvridningen i svenska medier. Israel beskrivs ytterst negativt och behandlas...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier