Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Anklagade för antisemitism – fick platser i S-toppen

Vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg i helgen valdes bland annat ny partistyrelse och valberedning. Två av de som fick nya förtroendeuppdrag är Omar Mustafa och Ilmar Reepalu. Båda har fått hård kritik för spridande av antisemitiska föreställningar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 apr 2013

I helgen valdes Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet, in i partistyrelsen för Socialdemokraterna. Något som Willy Silberstein vid kommittén mot antisemitism, SKMA, ifrågasätter i en intervju med Expo idag.

– Är det okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som hävdar att Sions vises protokoll är verkliga dokument och att judar mördar barn för att använda deras blod? Är det förenligt med socialdemokratiska värderingar? Jag har svårt att tro det, och vill att partiet svarar på de frågorna, säger han till Expo idag.

Bakgrunden till kritiken är bland annat en artikel i Dagens nyheter från 2011 där det rapporteras om att Islamiska förbundet bjudit in egypterna Salah Sultan och Ragheb Al-Serjany för att föreläsa vid en konferens i Stockholm. Salah Sultan har gjort flera antisemitiska uttalanden, bland annat i tv-kanalen al-Aqsa som styrs av Hamas, där han talat om judiska ritualmord och att judar i samband med den judiska påsken dödar kristna och använder blodet i det osyrade brödet. Han har också uttryckt att judarna försöker erövra världen. Ragheb Al-Serjany har gjort uttalanden om att judar kontrollerar internationella medier.

Expo idag skriver att SKMA i samband med att uppgifterna publicerades bad Islamiska förbundet klargöra hur de ser på de inbjudna talarnas antisemitism.

– Under våra diskussioner backade han inte. Han vidhöll att han skulle fortsätta bjuda in sådana personer. Dessutom ville han i samband med en artikel i DN få det till att de som säger något negativt om Israel blir klassade som antisemiter. Att hävda att påståenden som att judar mördar kristna barn för att använda deras blod är ett inlägg i Mellanösterndebatten är hårresande, säger Silberstein som i en debattartikel i Aftonbladet också skriver:

"Jag är mycket orolig över det vi nu ser. Omar Mustafa är numera en viktig företrädare för socialdemokraterna nationellt. Jag hade förväntat mig annat av Sveriges i dag största parti, som kanske blir statsbärande efter nästa val. Betyder invalet av Omar Mustafa i den socialdemokratiska partistyrelsen att han också i fortsättningen kan samarbeta med människor som torgför judehat? Ser Stefan Löfven något problem i att han i sin partistyrelse har en person som på ett så tydligt sätt både legitimerat och prisat antisemitiska demagoger?"

Omar Mustafa valdes in som suppleant i partistyrelsen på S partikongressen förra veckan. Han är sedan tidigare ordförande i föreningen Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm. Mustafa har valt att i media inte kommentera Expo idags publicering, och även Socialdemokraterna har hittills avböjt att kommentera.

På twitter skriver dock Omar Mustafa: "Expo försöker likt några andra tidigare anklaga mig för antisemitism genom "guilty by association". Jag är inte en som bara tar avstånd från rasism och hets mot grupper, jag bekämpar det dagligen, vilken grupp det än handlar om. Surt att behöva upprepa det för sjuttionde gången."

En annan som nu fått ett förtroendeuppdrag centralt i partiet är Ilmar Reepalu som blev valberedningens ordförande. Som kommunstyrelsens ordförande i Malmö har Reepalu vid ett flertal tillfällen gjort kritiserade uttalanden om stadens judiska befolkning. Bland annat har han menat att svenska judar borde ta avstånd från Israels politik och hävdat att Judiska församlingen är infiltrerad av Sverigedemokrater, han backade senare från detta påstående. I samband med det senare uttalandet sa Judiska centralrådets Lena Posner-Körösi till Världen idag:
- Jag och andra judiska företrädare brukar vara försiktig med det, men jag är beredd att gå så långt som att säga: Ilmar Reepalu är antisemit, utropstecken.

Även Barack Obamas sändebud för frågor som rör antisemitism, Hannah Rosenthal, menade efter ett möte med Reepalu att hans språkbruk är antisemitiskt.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Merzek Botros

Hallå där. ... pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, som i dag inleder Europeiska... onsdag 5/8 00:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Var nära döden – rasar mot planer på dödshjälp

Eutanasi. När han var liten sade hans läkare att ”det var lika bra att han fick somna in”. Nu är Eric... tisdag 4/8 21:00

Basketstjärna tror på Jesus mer än på symbolhandlingar

USA. När alla andra spelare i Orlando Magics böjde knä i sympati för BLM-rörelsen valde basketspelaren... tisdag 4/8 20:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt