Sverigebesök

Anhöriga till gisslan: Nästa gång kan det vara i ditt land

Medverkande på seminariet i riksdagen håller upp bilder på personer som kidnappats av terrorgruppen Hamas.

Under onsdagen arrangerades ett seminarium i riksdagen där två anhöriga till Hamas-gisslan gav sina berättelser och upplevelser om kidnappningarna den 7 oktober och tiden fram till i dag.

Publicerad Uppdaterad
Leon Yanai med bild på sin syster som blev kidnappad på festivalen.

Redan den 9 oktober skapades en fristående oberoende organisation för anhöriga till de cirka 240 personer som kidnappats av Hamas. Ett av organisationens syften är att uppmärksamma de kidnappade, sprida information om vad som hänt i syfte att driva opinion och verka för deras frisläppande.

Detta görs bland annat genom att verka för att anhöriga får träffa politiker, press och opinionsbildare. Onsdagens seminarium var ett exempel på detta och en del i ett ytterst intensivt program i Stockholm.

Först ut var Leon Yanai, vars syster Moran Yanai befann sig på musikfestivalen Nova i egenskap av smyckesdesigner för att sälja sina produkter, vilket även kunde ses i en film hon lade upp den dagen.

Mitt under Hamasattacken ringde hon sin familj grät och var under mycket stor stress. Efter hon lagt på bröts kontakten och det var först i en TikTok-video publicerad av Hamas mer än ett dygn senare som de anhöriga förstod att hon var kidnappad. I sekvensen ses Moran be för sitt liv.

Moran Yanai.

– Det är givetvis en extrem situation för oss anhöriga, men det ni måste förstå är att det här handlar inte bara om min syster eller någon av de andra över två hundra kidnappade. Det här är en global fråga, sade Leon Yanai.

Han menar att dessa terrorister drivs av religiös extremism och kidnappar civila från spädbarn till åldringar och använder dem som handelsvara för att uppnå sina mål. Tvärt emot alla internationella konventioner.

Ett flertal barn finns bland de nära 240 kidnappade.
Muslimsk kvinna kidnappad av Hamas då alla israeler ses som lovliga offer.

– Att gisslan friges är en förutsättning för fred och det palestinska folket kan inte lita på Hamas. Även araber och muslimer som bor i Israel ses som förrädare. De är en måltavla för Hamas och finns bland de som förts bort eller mördas. Denna gång skedde detta i Israel. Nästa gång kan det vara i ditt land, sade han.

Rita Lifshitz.

Rita Lifshitz, född och uppvuxen i Göteborg, men som bott i Israel sedan 1982, inledde med att visa en kort film på sina svärföräldrar samt deras nedbrända hus. Dessa bodde liksom hon själv 1,5 kilometer från gränsen till Gaza på Kibbutz Nir Oz med cirka 400 invånare.

– Hamas kom vid 18.30-tiden på lördagskvällen den 7 oktober och kidnappade min svärfar Oded Lifshitz, 83, och min svärmor Yocheved. De var några av de första som blev bortförda, berättar Rita som vid tidpunkten själv hade rest till Tel Aviv med sitt 11-åriga barnbarn.

Hennes svärfar fick en skottskada, svimmade och Hamas delade på paret och förde dem var för sig till olika platser.

Yocheved och Oded Lifshitz 83.

– Efter två veckor släpptes Yocheved av Hamas. Hon hade blivit slagen åtskilliga gånger och hade gått ned 18 kilo i vikt. Med tanke på hennes tillstånd så kan hon knappt fått någon mat, säger Rita till Världen idag.

Yocheved mår långsamt bättre och man försöker hålla henne positiv. Rita menar att hon själv hittar styrkan på så vis att hon måste vara stark för sin kibbutz som hon ser som sin famij.

– Vi är en av de hårdast drabbade. Du förstår i princip hela kibbutzen inklusive en fabrik och en livsmedelsaffär är nedbränd, 80 av de våra är kidnappade. 30 är dödade.

På frågan om vad hon och Leon tror gällande uppgifterna i veckan om vapenvila och att delar av gisslan ska släppas säger de.

– Vi som är anhöriga till de 240 hör ihop. Vi är lyckliga för vem som helst som blir frisläppt.

Powered by Labrador CMS