Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hormonbehandlingen var en mörk period för Mikael, som berättar om sitt påbörjade könsbyte i Sveriges Radio. När han avbröt behandlingen blev det mesta bättre. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ångrar att han försökte byta kön – uppmärksammas i P3

Mikael ångrade sitt påbörjade könsbyte till kvinna, avbröt hormonbehandlingen och kände att han fick livet tilllbaka. I en dokumentär i P3 berättar han sin historia om ensamhet, utanförskap och sökande efter identitet. Han berättar även att hans problem senare visade sig bero på Aspergers syndrom, autism och ADD.

Nyheter · Publicerad 10:00, 21 apr 2023

I ett avsnitt av Sveriges Radios dokumentärserie Verkligheten i P3 intervjuas Mikael om hur han påbörjade ett könsbyte till kvinna.

Han hade haft svårigheter med relationer och sociala sammanhang under många år och sökte efter samtalshjälp för att förstå sig själv och kunna må bättre. Eftersom han hade experimenterat med klädstilar och börjat dras till mer feminina uttryckssätt ansökte han om att få komma till transvården.

Där påbörjades en könsutredning och Mikael fick för första gången i livet möjlighet att prata med någon om sina problem. Men han säger själv att han kanske hade behövt göra det någon annanstans. Först halvvägs in i utredningen kom tankarna på att det kanske handlade om att han var ”född i fel kön”.

– Könsdysforin utvecklade jag under utredningen, när jag gick in i den här sfären och det här tänkandet kring allting, säger Mikael i programmet.

Han påbörjade en hormonbehandling med östrogen och testosteronhämmare och bytte namn till Julia. I programmet säger han vidare att han trodde att ett könsbyte skulle vara lösningen på alla identitetsproblem och att han skulle hitta sitt riktiga jag genom att bli kvinna.

Men Mikael var inte beredd på de starka negativa känslor som behandlingen orsakade och kunde inte hantera dem, vilket ledde till konflikter med hustrun. Dessutom upplevde han en oförklarlig utmattning som inte gick att vila bort.

Det visade sig att tröttheten berodde på blodbrist, en biverkning av den testosteronhämmande medicinen. När preparatet byttes ut blev Mikael piggare och fick tillbaka lite av sitt gamla jag. Det gjorde att han började ifrågasätta hela könsbytesprocessen och beslutade sig för att avbryta behandlingen, som bara hade fått honom att må sämre än innan.

– När jag slutade med östrogen och hade slutat med testosteronhämmare kände jag att jag fick livet tillbaka, förklarar han.

– Och från ingenstans så kände jag en tystnad, och det kändes som om jag inte behövde söka, som att det bara lade sig tillrätta på något sätt och jag bara kunde vara jag.

I stället påbörjade Mikael en annan utredning som resulterade i en diagnos med Aspergers syndrom, autism och ADD. Och även om inte allting blivit lättare känner han en stor lättnad över att ha fått en förklaring till de problem han alltid upplevt.

Könsdysforin utvecklade jag under utredningen.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00