Nyheter

Andnöd i EU:s sydöstra hörn

Det är inte bara demonstranterna på tårgasfyllda Syntagmatorget i Aten som lider av andnöd. Tillståndet för de krisdrabbade länderna i södra Europa ter sig allt mer allvarligt och det enda receptet för att ta sig ut ur kriser är som alltid detta enda: Åtstramningar, skriver Ulf Nilson.

Problem! Oro! Kris!

Ungefär så kan man beskriva situationen i Grekland och Turkiet, två av Europas utposter öster- och söderut.
Turkiet ligger visserligen till den överlägset större delen i Främre Orienten, men är i stor utsträckning inte minst en del av Europa, där turkar och kurder är betydelsefulla grupper i flera länder, däribland Sverige.
Turkiet hade nyligen val som vanns av AK (Rättvise och utvecklingspartiet) lett av Recep Tayyip Erdogan. Det var tredje gången Erdogan förde sitt parti till seger – dessutom i det första icke framtvingade valet på 34 år.
Likafullt har Turkiet betydande problem. Kon­flikt­en mellan kurderna, ibland kallade "bergsturkar" och majoriteten är inte bilagd och i grannlandet Syrien rasar bittra strider mellan anhängare och motståndare till presidenten Bashar Assad. Situationen är kaotisk och rapportering svår och otillförlitlig eftersom inga journalister släpps in.
Dock vet man att närmare 10 000 syrier flytt in i Turkiet – väldiga tältstäder växer upp utmed gränsen och försörjningssituationen är allvarlig. Allting tyder dessutom på att den kommer att förvärras i takt med att Syriens kris djupnar.
Ingenting blir bättre av att Turkiets viktigaste grannland, Grekland, befinner sig i knakande kris. Grekerna har, enkelt uttryckt, lånat belopp så väldiga att de bara kan beskrivas som livsfarliga – för Grekland, för övriga Europa och framför allt för euron. Statsskulden utgör i dag 160 procent av BNP och i morgon antagligen mer – om grekerna lyckas övertala någon att låna ut pengar.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS