Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Statsminister Magdalena Anderssons val av städfirma har skapat debatt om såväl kollektivavtal som säkerhet. Foto: Anders Wiklund/TT

Anderssons städhjälp väckte frågor kring rikets säkerhet

Avslöjandet att en person som saknar uppehållstillstånd kunnat arbeta med städning i Magdalena Anderssons bostad har väckt frågor om statsministerns och rikets säkerhet samt Anderssons eget omdöme vid val av städfirma.

”Hur kan en person som är här illegalt få städa hos vår statsminister?” skriver säkerhetsexperten Johan Wiktorin på Twitter.

Nyheter · Publicerad 14:21, 10 jan 2022

Knappt en vecka före jul flyttade Magdalena Andersson (S) till statsministerbostaden Sagerska huset. Några dagar senare begav sig polis till hennes tidigare bostad i Nacka med anledning av ett inbrottslarm.

Väl på plats konstaterades att statsministerns städfirma utlöst larmet av misstag. Vid närmare kontroll visade det sig att en av personerna på platsen saknade uppehållstillstånd och skulle utvisas.

Med anledning av det inträffade uttrycker flera säkerhetsexperter och statsvetare frågor kring statsministerns och rikets säkerhet.

”Är inte ansvariga på tå i det här omvärldsläget? Hur kan en person som är här illegalt få städa hos vår statsminister? Och från Nicaragua, vars relationer med Ryssland är minst sagt goda i underrättelsesammanhang. Vem bär ansvaret?” skriver säkerhetsexperten Johan Wiktorin på Twitter.

– Det kunde ju ha varit att någon under städningens täckmantel skulle ge sig in i statsministerns bostad för att göra sabotage, säger statsvetaren Marja Lemne till Aftonbladet.

Dessutom saknade firman kollektivavtal för sina anställda, har ägaren uppgett för Expressen. Expressens krönikör Helena Gissén menar att det är en enkel sak att kontrollera om det företag man anlitar har kollektivavtal och påpekar att det är en grundpelare i arbetarrörelsen. Faktumet att en socialdemokratisk minister inte försäkrar sig om sådant är ”svårbegripligt”, menar hon.

”Stämmer uppgifterna att landets finansminister och numera statsminister anlitade ett städföretag utan kollektivavtal för sin personal? Det är i så fall ganska anmärkningsvärt för en politiker med så hög svansföring i den frågan”, skriver moderate riksdagsmannen Jan Ericson på Twitter.

Säpo, som ansvarar för statsministerns personskydd, kommenterar inga detaljer kring händelsen.

– Vi har förståelse för att så som det har rapporterats om den här händelsen så väcker det frågor och beträffande den här händelsen som det rapporterats om så omhändertar vi såklart den men vi gör det utifrån faktiska omständigheter, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säpo, till GP.

Magdalena Andersson, som uppgett att hon fick försäkran om att kollektivavtal fanns i samband med att hon anlitade den aktuella städfirman, säger nu att hon avslutat samarbetet med företaget.

– Jag har naturligtvis alltid betalat vitt och jag frågade när jag anlitade dem om de har kollektivavtal. Nu har de inte kollektivavtal, det har jag fått reda på nu, säger statsministern till GP.

På en presskonferens på måndagen säger Andersson att den uppkomna situationen ger anledning till diskussion kring hur ofta man bör kontrollera de företag man anlitar, rapporterar TT.

– Det är något jag också naturligtvis måste reflektera kring, säger hon, enligt nyhetsbyrån.

Det kunde ju ha varit att någon under städningens täckmantel skulle ge sig in i statsministerns bostad för att göra sabotage.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10