Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Andersson vald till statsminister igen

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson har åter valts som Sveriges nya statsminister.

På tisdag tillträder hon med en socialdemokratisk regering utan Miljöpartiet.

Nyheter · Publicerad 15:32, 29 nov 2021

Denna gång fick hon 173 nej-röster emot sig. I förra veckans omröstning blev det 174 nej-röster.

Därmed blev Magdalena Andersson vald med två rösters marginal. För att bli vald till statsminister får man inte ha fler än 174 röster emot sig.

MP, C och V lade ned sina röster. Det gjorde också ytterligare en ledamot. Därmed lades 75 röster ned.

S och riksdagens enda politiska vilde Amineh Kakabaveh gav henne 101 ja-röster.

Magdalena Andersson kommer nu leda en enpartiregering enbart bestående av socialdemokrater. Den ska tillträda på tisdagen.

Inför omröstningen lämnade partierna sina röstförklaringar.

M-ledaren Ulf Kristersson uppgav att så länge C inte ändrar sig så kan det inte bli någon högerregering före valet.

Han konstaterade också att Anderssons nya regering blir den mandatmässigt svagaste regeringen sedan Ola Ullsten-regeringen 1978. Enligt Kristersson är det är extra starkt svaghetstecken att regeringen tvingas regera på oppositionens politik.

– [Men] Sverige behöver en regering trots allt så jag hoppas att vi har mindre cirkus den här gången, sade han efter omröstningen.

C-ledaren Annie Lööf varnade för att låta ”ytterkantspartier” som V och SD styra. Hon uppgav att det är fjärde gången som C stoppar SD från att få inflytande i riksdagen, och förklarade varför C tryckte på gul knapp, det vill säga lade ned sina röster.

– Gul knapp innebär inte att vi ingår i ett regeringsunderlag. Det betyder att vi inte ser någon annan möjlig regeringsbildare.

Hon efterlyste därefter en politik förankrad i mitten.

MP:s vice gruppledare Karolina Skog förklarade varför MP nu hoppar av den rödgröna regeringen. Orsaken är att den nya regeringen kommer att tvingas regera på en högerbudget.

Skog uppgav att MP ska ta ett initiativ för att i riksdagen försöka stoppa sänkning av bensinskatten.

Både Skog och Lööf gladdes åt att Sverige nu får sin första kvinnliga statsminister.

KD-ledaren Ebba Busch tror att en enpartiregering först och främst innebär en förändrad arbetsmiljö för Social­demokraterna.

Hon säger att hennes parti är och alltid har varit berett att samarbeta med alla.

Sverigedemo­kraternas Jimmie Åkesson tror inte att Social­demokraterna är intresserade av att samarbeta, men lyfter upp pensionerna som ett område där man skulle kunna vara överens.

Sverige behöver en regering trots allt så jag hoppas att vi har mindre cirkus den här gången

Magdalena Andersson

Född: 1967

Familj: Make och två barn i 20-årsåldern

Bakgrund: Är utbildad civilekonom. Hon studerade vid Handelshögskolan i Stockholm och har även studerat vid Harvard University i USA och österrikiska Institute for advanced studies i Wien.

S-bakgrund: Gick med i SSU som 16-åring 1983, valdes till SSU-ordförande i Uppsala 1987, blev internationell sekreterare i Socialdemokratiska studentförbundet 1989, började arbeta i statsrådsberedningen 1996, blev ekonomiskpolitisk talesperson 2012 och blev finansminister 2014.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00