Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Andersson-utspel ledde till debatt om ”Somalitowns”

Socialdemokratiske ministern Anders Ygeman hävdade nyligen att bara ett visst antal människor med utomnordiskt ursprung bör bo i ett bostadsområde. Ygemans utspel har mött hård kritik. Det har också lett till en debatt om huruvida vi ska ha ”Chinatowns” och ”Somalitowns” i Sverige.

Nyheter · Publicerad 20:00, 24 aug 2022

Samtliga tre av S tänkta samarbetspartier – Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet – riktade stark kritik mot migrationsminister Anders Ygemans (S) utspel om maxtak för utomnordiska personer i utsatta områden.

– Jag tycker att det är oerhört att en socialdemokratisk minister går ut och föreslår att vi ska bedriva politik baserat på etnicitet, sade språkröret Märta Stenevi (MP).

”Sorgligt att se hur partier tävlar om att ha hårdast retorik mot personer med invandrarbakgrund”, skrev C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, kallade Ygemans utspel för ”rasistiskt”.

Migrationsministern tillbakavisade kritiken.

– Det är helt fel. Jag säger att kriminalitet, klass och socioekonomiska skillnader är betydligt viktigare, men man kan inte blunda för etniciteten, sade Anders Ygeman i Aktuellt.

Statsminister Magdalena Andersson (S) tar dock sin integrationsminister i försvar.

– Vi vill inte ha Chinatown, Somalitown eller Little Italy. Vi ska kunna bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, säger hon till Dagens Nyheter.

Fler än politiker har reagerat på debatten.

”Kan inte annat än att undra över vilken huvudbry många nysvenskar måste känna när svenska politiker under relativt kort tid gått från att sjunga mångkulturalismens lov till att rasa mot olika former av etniska enklaver”, skriver Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, på Twitter.

Andra menar att ”Chinatowns” och ”Little Italy” inte kommer bli någon verklighet i Sverige, men att ”Somalitowns” redan är det till viss del i vissa förorter.

Ytterligare andra twittrare menar att varken ”Chinatowns”, ”Little Italy” eller ”Somalitowns” skulle vara något problem, utan bara en berikning.

...man kan inte blunda för etniciteten.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00