Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Andersson-utspel ledde till debatt om ”Somalitowns”

Socialdemokratiske ministern Anders Ygeman hävdade nyligen att bara ett visst antal människor med utomnordiskt ursprung bör bo i ett bostadsområde. Ygemans utspel har mött hård kritik. Det har också lett till en debatt om huruvida vi ska ha ”Chinatowns” och ”Somalitowns” i Sverige.

Nyheter · Publicerad 20:00, 24 aug 2022

Samtliga tre av S tänkta samarbetspartier – Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet – riktade stark kritik mot migrationsminister Anders Ygemans (S) utspel om maxtak för utomnordiska personer i utsatta områden.

– Jag tycker att det är oerhört att en socialdemokratisk minister går ut och föreslår att vi ska bedriva politik baserat på etnicitet, sade språkröret Märta Stenevi (MP).

”Sorgligt att se hur partier tävlar om att ha hårdast retorik mot personer med invandrarbakgrund”, skrev C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, kallade Ygemans utspel för ”rasistiskt”.

Migrationsministern tillbakavisade kritiken.

– Det är helt fel. Jag säger att kriminalitet, klass och socioekonomiska skillnader är betydligt viktigare, men man kan inte blunda för etniciteten, sade Anders Ygeman i Aktuellt.

Statsminister Magdalena Andersson (S) tar dock sin integrationsminister i försvar.

– Vi vill inte ha Chinatown, Somalitown eller Little Italy. Vi ska kunna bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, säger hon till Dagens Nyheter.

Fler än politiker har reagerat på debatten.

”Kan inte annat än att undra över vilken huvudbry många nysvenskar måste känna när svenska politiker under relativt kort tid gått från att sjunga mångkulturalismens lov till att rasa mot olika former av etniska enklaver”, skriver Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, på Twitter.

Andra menar att ”Chinatowns” och ”Little Italy” inte kommer bli någon verklighet i Sverige, men att ”Somalitowns” redan är det till viss del i vissa förorter.

Ytterligare andra twittrare menar att varken ”Chinatowns”, ”Little Italy” eller ”Somalitowns” skulle vara något problem, utan bara en berikning.

...man kan inte blunda för etniciteten.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00