Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Statsminister Magdalena Andersson. Foto: Johan Nilsson/TT

Andersson drog parallell mellan friskolor och sexklubbar

Statsminister Magdalena Andersson kritiseras för en video där hon drar en parallell mellan svenska friskolor och thailändska sexklubbar. Kritikerna kallar Anderssons påstående för ovärdigt och Svenskt näringslivs vd varnar för en farlig typ av retorik.

Nyheter · Publicerad 14:24, 21 feb 2022

Det omskrivna citatet kommer från en video som Socialdemokraterna publicerat på det sociala mediet Tiktok, som blivit ett populärt forum för svenska barn och ungdomar.

– Pengar som vi alla betalar i skatt för att barnen ska få en bra skola, pengar som ska gå till lärare, till skolböcker, till suddgummin, hamnar med den svenska marknadsskolan i stället i fickorna på riskkapitalister och finansierar lyxvillor på Floridas östkust eller besök på sexklubbar i Thailand, säger Sveriges Magdalena Andersson bland annat apropå debatten om att vissa friskolor drivs av företag vars ägare tar ut vinst.

Uttalandet om sexklubbar syftar sannolikt på det uppmärksammade fallet där ägare till muslimska skolor i Göteborg ska ha plockat ut pengar till skolan och sedan använt dessa till bland annat detta tvivelaktiga ändamål.

Kritiken mot Anderssons påståenden är dock skarp.

–  Jag tycker inte det är så statsmannamässigt att jämföra och koppla fristående skolor till sexklubbar i Thailand. Jag har inget emot att diskutera skolpolitiken och alla möjliga grejer, men det är inte en statsminister värdigt, kommenterar riksdagsledamoten Niels Paarup Petersen (C) till Expressen.

Svenskt näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, är ännu skarpare i sin kritik, och menar i ett inlägg, på organisationens sajt, att kampanjfilmen innehåller både osakliga påståenden och lögner som smutskastar och misstänkliggör friskolor.

”Retoriken spiller nu över i en hatstorm mot friskolor i sociala medier. Det är en farlig väg att gå”, varnar han.

Jacke menar vidare att Anderssons tilltag är respektlöst mot friskolornas lärare och mot de barn och föräldrar som har valt en friskola.

”Och det tar en redan infekterad debatt ännu längre bort från det sansade och konstruktiva tonläge den så väl behöver”, fortsätter han.

Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron beskriver statministerns retorik som väldigt hård, och ser den som ett förebådande om hur valrörelsen kommer att låta från Socialdemokraternas sida.

Han konstaterar också att målgruppen på Tiktok primärt är unga barn, och man kan fråga sig om det är lämpligt att använda sådan retorik i en video riktad till denna unga målgrupp.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10