Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Amy Coney Barrett godkänd som ny domare i HD

Amy Coney Barrett är ny domare i Högsta domstolen i USA. Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne.

Beslutet innebär att de konservativa domarna får ett övertag på 6–3 mot de mer liberala domarna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 27 okt 2020

– Helt objektivt så förtjänar domare Barrett att godkännas till Högsta domstolen. Det amerikanska folket håller med, sade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, precis före omröstningen enligt CNN.

”I dag har Republikanerna trotsat det amerikanska folkets vilja genom att på ett regelvidrigt sätt godkänna en Högsta domstolen-domare”, skriver vicepresidentkandidaten, tillika senatorn, Kamala Harris på Twitter.

Senatorerna höll i stort sina partilinjer, då alla utom en republikan – Susan Collins från Maine – röstade för och samtliga demokrater röstade emot.

Med Amy Coney Barrett får de konservativa domarna ett övertag på 6–3 mot de mer liberala i HD.

På måndagskvällen hölls en första ceremoni för Coney Barrett vid Vita huset där hon svor en ed om att tjäna konstitutionen.

– Kärnan i den ed som jag högtidligt har avlagt i kväll innebär att jag kommer att göra mitt jobb utan vare sig rädsla eller för egen vinning och jag kommer att göra det oberoende av både politik och mina personliga åsikter. Jag älskar konstitutionen och den demokrati som den upprätthåller och jag ska ägna mig åt att skydda den, sade Coney Barrett vid ceremonin.

Även Donald Trump talade.

– Jag vill att varje amerikanskt barn som tittar ska förstå att det här är en väldigt speciell och viktig ceremoni. Vi fullföljer uppgiften som varje generation får – att upprätthålla de nationella traditionerna och dygderna som möjliggör allt vi har åstadkommit innan det vi kommer åstadkomma i morgon, sade han.

– Oavsett vem du är eller vad du har för bakgrund – i USA har alla rätt till samma skydd under lagen. Och dina heliga rättigheter kan aldrig någonsin tas ifrån dig, fortsatte han.

Jag vill att varje amerikanskt barn som tittar ska förstå att det här är en väldigt speciell och viktig ceremoni.

Amy Coney Barrett

Amy Coney Barrett föddes i New Orleans i Louisiana den 28 januari 1972.

Hon är sedan 1999 gift med Jesse M Barrett, även han jurist, och paret har sju barn, varav två är adopterade från Haiti.

Amy Coney Barrett är sedan 2017 federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt (som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin). Innan dess var hon juridikprofessor på sitt gamla lärosäte University of Notre Dame i Indiana.

Hon har även arbetat för den nu avlidne HD-domaren Antonin Scalia.

Liksom sin tidigare chef är Coney Barrett en så kallad originalist, det vill säga hon tycker att USA:s grundlag som ratificerades 1788 ska tolkas bokstavstroget.

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Rekordmånga kvinnor är föreståndare inom Pingst

Fördubbling. Allt fler föreståndare inom Pingst är kvinnor. Sedan 2014 har andelen kvinnor bland föreståndarna... lördag 28/11 19:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...