Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Amy Coney Barrett godkänd som ny domare i HD

Amy Coney Barrett är ny domare i Högsta domstolen i USA. Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne.

Beslutet innebär att de konservativa domarna får ett övertag på 6–3 mot de mer liberala domarna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 27 okt 2020

– Helt objektivt så förtjänar domare Barrett att godkännas till Högsta domstolen. Det amerikanska folket håller med, sade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, precis före omröstningen enligt CNN.

”I dag har Republikanerna trotsat det amerikanska folkets vilja genom att på ett regelvidrigt sätt godkänna en Högsta domstolen-domare”, skriver vicepresidentkandidaten, tillika senatorn, Kamala Harris på Twitter.

Senatorerna höll i stort sina partilinjer, då alla utom en republikan – Susan Collins från Maine – röstade för och samtliga demokrater röstade emot.

Med Amy Coney Barrett får de konservativa domarna ett övertag på 6–3 mot de mer liberala i HD.

På måndagskvällen hölls en första ceremoni för Coney Barrett vid Vita huset där hon svor en ed om att tjäna konstitutionen.

– Kärnan i den ed som jag högtidligt har avlagt i kväll innebär att jag kommer att göra mitt jobb utan vare sig rädsla eller för egen vinning och jag kommer att göra det oberoende av både politik och mina personliga åsikter. Jag älskar konstitutionen och den demokrati som den upprätthåller och jag ska ägna mig åt att skydda den, sade Coney Barrett vid ceremonin.

Även Donald Trump talade.

– Jag vill att varje amerikanskt barn som tittar ska förstå att det här är en väldigt speciell och viktig ceremoni. Vi fullföljer uppgiften som varje generation får – att upprätthålla de nationella traditionerna och dygderna som möjliggör allt vi har åstadkommit innan det vi kommer åstadkomma i morgon, sade han.

– Oavsett vem du är eller vad du har för bakgrund – i USA har alla rätt till samma skydd under lagen. Och dina heliga rättigheter kan aldrig någonsin tas ifrån dig, fortsatte han.

Jag vill att varje amerikanskt barn som tittar ska förstå att det här är en väldigt speciell och viktig ceremoni.

Amy Coney Barrett

Amy Coney Barrett föddes i New Orleans i Louisiana den 28 januari 1972.

Hon är sedan 1999 gift med Jesse M Barrett, även han jurist, och paret har sju barn, varav två är adopterade från Haiti.

Amy Coney Barrett är sedan 2017 federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt (som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin). Innan dess var hon juridikprofessor på sitt gamla lärosäte University of Notre Dame i Indiana.

Hon har även arbetat för den nu avlidne HD-domaren Antonin Scalia.

Liksom sin tidigare chef är Coney Barrett en så kallad originalist, det vill säga hon tycker att USA:s grundlag som ratificerades 1788 ska tolkas bokstavstroget.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40