Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Amerikanska experter: Viruset är skapat av forskare

Coronavirusets genetiska kod visar att det med största sannolikhet har skapats i ett laboratorium. Det hävdar två amerikanska experter i en debattartikel i Wall Street Journal.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 jun 2021

I april 2020 skrev Världen idag om professor Fang Chi-tai vid National Taiwan University, som ska ha sagt att coronavirusets ovanliga struktur tyder på att det skapats av människor.

Ett franskt forskarteam hade då kommit fram till att covid-19 till 96 procent är likadant som ett fladdermusvirus som man vet förvaras på laboratoriet. Skillnaden är fyra extra aminosyror som man inte funnit hos några andra coronavirus, och som enligt professor Fang gör sjukdomen mer smittsam.

Nu framför två amerikanska experter samma sak i en Wall Street Journal-artikel, som Daily Mail och Aftonbladet uppmärksammar. Virusets arvsmassa innehåller en sekvens som aldrig har observerats i naturliga virus, men som däremot ofta används av forskare, skriver Stephen Quay, vd för ett biofarmaceutiskt företag, och Richard Muller, en tidigare forskare som nu undervisar vid Berkleyuniversitetet i Kalifornien.

Texten publiceras samtidigt som teorin om att viruset kan ha läckt från Wuhans virologiska institut i Kina aktualiseras allt mer.

En del av virusets genetiska kod är genomsekvensen CGG-CGG, en kombination som ofta används i studier där mikrobiologer vill öka dödligheten och smittsamheten hos coronavirus. Det görs genom att infoga denna sekvens i virusets arvsmassa, förklarar Quay och Muller.

Denna typ av genmanipulation lämnar inga spår, däremot ändrar den virusets spikprotein och gör det lättare för viruset att infektera mänskliga celler.

De amerikanska experterna påpekar att Wuhans virologiska institut är känt för att göra studier där kombinationen CGG-CGG används.

De skriver vidare att de som tror att viruset överförts från djur till människa måste förklara varför det råkade imitera just denna kombination:

”Åtminstone detta faktum – att coronaviruset, med alla sina slumpmässiga möjligheter, har valt den sällsynta och onaturliga kombination som används av mänskliga forskare – innebär att den ledande teorin om virusets ursprung måste vara att det läckt från ett laboratorium.”

Som ett av skälen för att anta detta tar Stephen Quay och Richard Muller även upp att ”rapporter baserade på USA:s underrättelsetjänst antyder att labbet samarbetade i projekt med den kinesiska militären”.

Daily Mail tar också upp en ny studie som hävdar att covid-19 skapats av kinesiska vetenskapsmän. I ett försök att ta fram vaccin upptäckte två forskare ”unika fingeravtryck” i coronaviruset. Dessa kan bara ha uppstått genom manipulation i ett labb anser forskarna, professor Angus Dalgleish vid S:t Georges universitet i London och den norske virologen Birger Sørensen.  

Anklagelserna i studien inbegriper ”avsiktlig förstörelse” samt ”döljande eller förorening av data” på kinesiska laboratorier. Forskarna noterar även att kinesiska vetenskapsmän som talade ut om dessa saker tystades och försvann, skriver Daily Mail.

Kina har kraftigt tillbakavisat uppgifter om att coronaviruset skulle komma från ett kinesiskt laboratorium.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier