Nyheter

Amerikansk tränare kämpar vidare för att kunna be öppet

Amerikanske fotbollstränaren Joe Kennedy kämpar vidare för att kunna be till Gud utan att gömma sig. (Illustrationsbild) Foto: Matthew Hinton/AP/TT
Amerikanske fotbollstränaren Joe Kennedy kämpar vidare för att kunna be till Gud utan att gömma sig. (Illustrationsbild) Foto: Matthew Hinton/AP/TT
Donald Trump Foto: Ben Gray/AP/TT
Donald Trump Foto: Ben Gray/AP/TT

Tränaren i amerikansk fotboll Joe Kennedy sparkades för att ha gått ner på knä och ägnat sig åt bön i samband med matcher. Nu uppger CBN News att USA:s Högsta domstol avser att höra tränaren, vars fall till och med dåvarande president Donald Trump engagerat sig i.– Vi kommer att kämpa vidare, säger tränarens juridiska ombud Jeff Mateer.

Publicerad Uppdaterad

Jag kände att jag verkligen gjorde skillnad i människors liv.

Joe Kennedy

Joe Kennedy, som är en kristen tränare i amerikansk fotboll, sparkades av sin arbetsgivare Bremerton School District sedan han synligt stått på knä vid 50-yardlinjen för att be efter fotbollsmatcher. Anledningen var att skolans tjänstemän upplevde oro för att coachens böner skulle ge intrycket av att man ger ett potentiellt stöd till en viss religion, och därför uppmanades Kennedy att sluta be öppet.

Coachen vägrade gå med på ett sådant krav med motiveringen: ”Du tar inte bort min tro.” Beslutet blev att man sparkade Kennedy, som svarade med att kalla agerandet en kränkning av hans rätt till yttrandefrihet, uppger CBN News.

Som CBN News har rapporterat hyllades hans agerande av flera spelare, till och med av medlemmar i motståndarlaget. Joe Kennedys fall har även uppmärksammats av USA:s förre president Donald Trump, som kallat avskedandet av den bedjande coachen för ”upprörande”, enligt flera medier.

Trots att snart sju år gått sedan han avskedades från sitt tränarjobb har Joe Kennedy inte gett upp kampen mot det beslut han vidhåller fattades på felaktiga grunder. Till sin hjälp har han advokater från First Liberty Institute.

– Att förbjuda tränare från att be därför att någon kan se dem strider mot konstitutionen, säger chefsjuristen Jeff Mateer, enligt CBN News.

– Coach Kennedy har nekats att vara tränare under flera år, men vi kommer att kämpa vidare, försäkrar Mateer.

År 2019 menade en domare i USA:s Högsta domstol angående Joe Ken­nedys fall att ”förståelsen av yttrandefriheten för offentliga skollärare är bekymmersam och kan motivera en översyn i framtiden”.

Nu har domstolen aviserat att den kommer att lyssna till den sparkade fotbollstränarens argument.

Joe Kennedy uppger att han saknar sitt coachjobb och möjligheten att göra skillnad i unga människors liv.

– Jag tänker på hur många barns liv jag blivit berörd av under de år jag coachat. Jag kände att jag verkligen gjorde skillnad i människors liv. Den glädjen är bara fantastisk, det finns inget sätt att förklara den på, säger han enligt CBN News.

Powered by Labrador CMS