Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Amerikaner grät i SVT över Sveriges gudlöshet

Två amerikaner fällde tårar i tv-programmet Allt för Sverige då de fick höra att en stor del av svenskarna inte längre tror på Gud. – Det krossar mitt hjärta att höra att människorna slutade att tjäna Gud för att de har fått fel uppfattning om vem han verkligen är, sade en av dem.

Nyheter · Publicerad 10:42, 2 okt 2018

Allt för Sverige är namnet på tv-programmet där en grupp amerikaner kommer till Sverige för att söka sina svenska rötter och tävla om att få träffa sin svenska släkt. Under ledning av Anders Lundin får de samtidigt lära sig olika saker om sina förfäders land och kultur.

I söndagens avsnitt fick deltagarna, under ett besök i Alfta kyrka, lära sig mer om den kristna trons betydelse för utvecklingen i Sverige.

– Det gläder mig att se så många i kyrkan i dag, sade Lundin till de nio deltagarna.

Han förklarade sedan att medan 75 procent av amerikanerna anser att gudstron är något av de viktigaste hos dem, är motsvarande siffra hos svenskarna endast åtta procent.
Och medan 40 procent av amerikanerna går i kyrkan regelbundet, är motsvarande siffra i Sverige endast fyra procent.

Kameran zoomade in de uttalat kristna deltagarna Kyle Johnson och Tanya Egdil som såg sorgsna och bekymrade ut.

– Jag blev lite chockad. Amerika är mer genomsyrat av kristendomen. De flesta jag känner går regelbundet till kyrkan, sade Tanya Egdil.

Programmet fortsatte med att Anders Lundin berättade att protestantismen ”tvingades på oss” av Gustav Vasa och att husförhör användes för att kontrollera medborgarnas bibelkunskap.

– Jag förstår om det har vänts till en motvilja mot kyrkan, sade deltagaren Christina Wight.

Anders Lundin berättade vidare att många svenskar under 1700-talet och 1800-talet ville ha ett uppriktigare förhållande till Gud och därmed gick med i olika frikyrkor. När han sade att dessa kyrkor förbjöds av myndigheterna, såg samtliga deltagare chockade ut.

– Det här tros vara främsta skälet till att de första emigranterna lämnade Sverige, sade Lundin.

Han berättade sedan att frikyrkorna, tillsammans med arbetarrörelsen, så småningom blev en del av demokratiseringsprocessen i Sverige.

– De bekämpade fattigdomen och det utbredda alkoholmissbruket. De arbetade för social rättvisa och utveckling, sade Lundin.

Ackompanjerat av deltagarnas bekymrade miner berättade han sedan att den kristna tron efter hand blev något som ansågs höra till det gamla Sverige och att religionen försvann.

– Så här är ni i ett gudlöst land, sade Lundin och avslutade med att förklara att många svenskar, trots detta, är med i Svenska kyrkan ”för säkerhets skull”.

Flera deltagare var märkbart berörda efter lektionen.

– Det är en skrämmande tanke. Att folk upplever prövningar och lidande, och även glädje, utan att de har Guds Ord för att hjälpa dem igenom. Det gör mig ledsen, sade Christina Wight.

– Anders avslutande ord om ”för säkerhets skull” gör mig bedrövad. Det är en drastisk felaktighet och ett falskt hopp. Mitt hjärta brister för svenska folket som har den inställningen, sade Kyle Johnson.

Med tårar i ögonen berättade han sedan att han länge har funderat på att ge sig ut och missionera.

– Om jag kommer tillbaka till Sverige vill jag bara dela Kristus kärlek till alla, sade han, gråtande.

Även Tanya Egdil var i tårar efter lektionen.

– Det krossar mitt hjärta att höra att människorna slutade att tjäna Gud för att de har fått fel uppfattning om vem han verkligen är. För det handlar bara om kärlek. I Bibeln står det att Jesus demonstrerade sin egen kärlek när han dog för oss, sade hon.

– Att veta att Gud, som älskar oss så och har förändrat mitt liv så radikalt, beskylls för att kontrollera människor genom hot om Guds vrede, sade hon, också gråtande.

Om jag kommer tillbaka till Sverige vill jag bara dela Kristus kärlek till alla.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier