Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Amadeus Sögaard har satt sitt hopp till tron på Gud

Amadeus Sögaard har varit en kändis sedan han kom till världen. I en lång intervju med Dagens Nyheter berättar han om hur hans kristna tro inneburit trygghet när det stormat som värst.

– Jag satte mitt hopp till Gud i stället för till människor, säger han.

Nyheter · Publicerad 18:14, 23 dec 2021

Mamma Carola Häggkvist och pappa Runar Sögaard har ofta synts på löpsedlar med rubriker om konflikt dem emellan.

– Det finns nog ingen episod ur det förflutna där mamma och pappa är överens om vad som har hänt, säger 23-åringen till DN.

Själv har han försökt få ihop två olika versioner.

– Jag lämnades ofta med känslan av att inte veta vad som är sant och vad som är lögn. Det blev särskilt tungt eftersom jag tror på det bibliska löftet att det är sanningen som ska sätta dig fri.

Han anser dock inte att föräldrarna förtjänat alla negativa skriverier.

– Men det är ändå deras handlingar och uttalanden som skapar bilden.

Ibland har Amadeus tyckt sig behöva vara den vuxne i rummet som kliver in och säger åt föräldrarna att sluta fäktas i medier. Han berättar även om sin egen medvetenhet i det offentliga rummet.

– Jag har känt det som en plikt och ett ansvar att alltid framstå som normal.

Amadeus är noga med att betona att hans erfarenheter delas av många andra skilsmässobarn.

– Man blir medlaren och budbäraren eftersom de inte kan prata med varandra: ”Mamma skulle vilja göra så här”, ”pappa tänker så här”, säger han till DN.

Själv har han alltså valt att agera utifrån att han är ett ”kändisbarn”.

– Jag visste att minsta snedsteg skulle bli omskrivet. När mina föräldrar varit utagerande så har jag blivit återhållsam.

Den turbulenta familjesituationen har inte fört Amadeus bort från hans kristna barnatro. Han menar att uppväxten i stället har fört honom närmare den Gud som båda föräldrarna har talat om. Sin andliga hemvist har han i Hillsong Church i Stockholm.

– Utan kyrkan hade jag nog blivit mer skadad. Jag satte mitt hopp till Gud i stället för till människor, säger han.

Amadeus delar i intervjun i DN med sig av sin bild av föräldrarna som varandras ytterligheter.

– Mamma är fullständigt närvarande i stunden. Pappa har fokus mot drömmar och karriärmål.

I november började Runar Sögaard avtjäna ett fängelsestraff för bokförings och skattebrott. Ibland är Runar en extrem optimist, säger Amadeus och syftar på att Runar var vid gott mod då straffet skulle inledas.

– Men hans inställning har samtidigt gjort tuffa perioder lättare för mig och mina småbröder. Vi känner att vi kan skämta med varandra och skratta.

Till vardags är Amadeus elitfotbollsspelare i IF Brommapojkarna som nyligen tog steget tillbaka till superettan. För DN berättar han att han tidigare slagit ifrån sig tanken på att bli artist, men inte längre känner behov av att distansera sig från mamma Carolas bransch. För en tid sedan släppte han singeln ”Heal”.

– Att jag nu själv tar steget och ännu tydligare kliver ut i offentligheten, jag skulle inte beskriva det som en revolt men det är en sorts självständighet, säger Amadeus Sögaard.

Jag tror på det bibliska löftet att det är sanningen som ska sätta dig fri.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier