Religionsfrihet

Allvarlig förföljelse mot kristna ökar – en av sju drabbad

World Watch List 2024
Här ses de 50 länder där förföljelsen mot kristna är värst.

Det har skett en sjufaldig ökning av antalet attacker mot kyrkor, kristna skolor och kristna sjukhus i världen, enligt Open Doors årliga rapport World Watch List. 365 miljoner kristna bedöms nu vara förföljda för sin tro och våldet mot Jesustroende fortsätter att öka snabbt.

– Läget blir allt mer akut, våra trossyskon ropar på hjälp, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Publicerad Uppdaterad
Peter Paulsson.

Förföljelsen av världens kristna är kraftigare och mer vidsträckt än någonsin tidigare, konstaterar Peter Paulsson. Sett över en tioårs­period har ökningen av kristnas utsatthet varit explosions­artad. Då räknades en av 24 kristna i världen som allvarligt förföljd, i dag är det var sjunde. 

– Vad kommer vi att se om tio år framåt i tiden? Detta borde få oss kristna i vår del av världen att tänka till och reagera. Det här är ett upprop till svensk kristenhet att inse vad som pågår, säger Peter Paulsson.

– Läget blir allt mer akut, våra trossyskon ropar på hjälp. 

En av de trender som sticker ut i Open Doors rapport är den extrema ökningen av attacker mot kyrkor. I förra årets rapport hade 2 110 attacker på kyrkor, kristna skolor och kristna sjukhus rapporterats in. I årets rapport är siffran 14 766, vilket innebär en sjufaldig ökning.

När det talas om attacker kan det handla om mötesplatser som bränns ner, konfiskeras, stängs eller rivs. Och det är främst tre länder som ligger bakom ökningen: Kina, Indien och Nigeria. 

– I Kina har tusentals husförsamlingar tvingats att upphöra, säger Peter Paulsson. 

Under pandemin stiftades lagar för att begränsa sammankomster i Kina, och dessa bestämmelser kvarstår nu även efter pandemin. 

– Tusentals kristna husförsamlingar kan inte längre träffas på samma sätt. Kraftigt avrundat är siffran 10 000 husförsamlingar – det kan vara betydligt fler men det går inte att veta exakt. Eran för husförsamlings­rörelsen i Kina är över. Det betyder inte att de kristna upphört att existera utan att de tvingas hitta andra sätt att träffas på. 

Eran för husförsamlings­rörelsen i Kina är över.

Peter Paulsson, Open Doors

I Indien har över 2 200 kyrkoattacker registrerats, att jämföra med drygt 60 på förra årets lista. I Indien handlar det ofta om handgripliga attentat med förstörelse och bränder. 

Även i Nigeria är kyrkorna särskilt utsatta, där är också kidnappningar och skade­görelse av kristnas egendom vanligt före­kommande. Dessa tre länder, tillsammans med Pakistan, sticker även ut när det gäller fysiskt våld mot kristna. 

Författarna bakom Open Doors rapport understryker också återigen den generella negativa utvecklingen i Afrika söder om Sahara. Det finns ingen annan region i världen där det dödas så många kristna på grund av tron och så har trenden sett ut under flera år.

– Det religiöst motiverade våldet fortsätter att öka och intensifieras i området. Afrika söder om Sahara är det område i världen med störst tillväxt av islamistiska grupper, som utnyttjar ostabila länder över hela kontinenten, säger Peter Paulsson. 

En annan orsak till utvecklingen i regionen är enligt Open Doors ett ökat inflytande från Kina och Ryssland i bland annat ekonomi, handel och utbildning. 

World Watch List konstaterar i årets rapport att minst 4 998 kristna i världen dödades på grund av sin tro. Siffran är dock sannolikt betydligt högre eftersom många fall inte rapporteras och mörkertalet är stort.

Våldet ökar

  • Antalet kristna som misshandlats eller hotats ökade från 29 411 rapporterade fall i förra årets lista från Open Doors, till 42 849 fall nu. 
  • Attackerna mot kristnas bostäder ökade från 4 547 fall till 21 431. 
  • Antalet kristna som tvingades fly från sina hem mer än fördubblades, från 124 310 till 278 716 kristna.

Länder med extrem förföljelse av kristna

Här är de länder som det är värst för kristna att leva i, enligt Open Doors sammanställning World Watch List 2024. I de 13 länderna nedan beskrivs förföljelsen av kristna som extrem.

1. Nordkorea
2. Somalia
3. Libyen
4. Eritrea
5. Jemen
6. Nigeria
7. Pakistan
8. Sudan
9. Iran
10. Afghanistan
11. Indien
12. Syrien
13. Saudiarabien

Powered by Labrador CMS