Nyheter

Allt mer hbtq i barnprogram – nu lesbiskt par i Greta Gris

Många barn gillar serien Greta Gris. Nu finns ett lesbiskt isbjörnspar i serien. Foto: Wikipedia
Många barn gillar serien Greta Gris. Nu finns ett lesbiskt isbjörnspar i serien. Foto: Wikipedia
Foto: Wikimedia CC
Foto: Wikimedia CC

Att använda sig av litteratur, filmer, serier och teater med barn som målgrupp i syfte att etablera en hbtq-positiv syn på familj och samhälle har varit en tilltagande trend de senaste åren. Det senaste exemplet är serien Greta Gris, som riktar sig till de yngsta barnen. Där förekommer nu ett lesbiskt par, något som väckt kritik.

Publicerad Uppdaterad

När kristna försöker påverka läroplanen, lagen eller policies anklagas de för att vara auktoritära och att tvinga sin tro på andra människor.

Allie Beth Stuckey, kristen youtuber

Det är framför allt Disney som varit i blåsväder för sina olika ”wokeinslag” i serier och filmer. De senaste exemplen inkluderar en kyss mellan ett homosexuellt par i den nya filmen om Toy Story-karaktären Buzz Lightyear, samt en transperson som ska köpa bindor i Disneyserien Baymax!.

Inslagen har av hbtq-aktivister hyllats som ”inkluderande” och ”representativa” för hur samhället ser ut i dag. Kritiker menar dock att det inte är ett filmbolags uppdrag att uppfostra små barn i värderingar och ideologi.

De senaste dagarna har flera internationella medier uppmärksammat att en av de just nu mest populära serierna för små barn, Peppa Pig, på svenska Greta Gris, börjat använda sig av ett homosexuellt föräldrapar. Det handlar om en isbjörnsfamilj där barnet har två mammor. Ändringen i serien kommer efter att det gjorts ett upprop där tusentals personer krävt ett samkönat par i barnserien.

Men många är också kritiska. En är den amerikanska, kristna youtubern Allie Beth Stuckey som menar att det sekulära samhället försöker driva fram sin agenda i syfte att påverka barns världsbild.

– När kristna försöker påverka läroplanen, lagen eller policyer anklagas de för att vara auktoritära och att tvinga sin tro på andra människor. Men när sekulära och progressiva gör samma sak med hjälp av varje tillgänglig form av underhållning och kulturell megafon som finns så anses det vara underbart, neutralt och moraliskt rätt, säger hon.

Världen idag har vid flera tillfällen berättat om liknande exempel på hur barn redan från tidig ålder introduceras för komplexa frågor om sexualitet och könsidentitet.

Barn kan via förskolor och biblio­tek till exempel få böcker i händerna som direkt uppmanar till att experimentera med könstillhörighet. Jag är Tintin och Elsa: både en pojke, en flicka eller mittemellan är en bok skriven av Camilla Gisslow med transtema vars målgrupp är just små barn i förskolan. Samma författare har bland annat skrivit Jag är Linus en pojke med snippa.

Influencern Daniel Paris kom förra året ut med boken Edith, Alex och enhörningarna, som riktar sig till barn från noll till fem år. Här presenteras två män som föräldrar och författarens uttalade mål med boken är att påverka barn att det är självklart att samkönade par är föräldrar.

Sedan 2017 turnerar produktionen Bland drakar och dragqueens, där kända svenska ”dragartister” läser sagor för barn, runt i hela Sverige. På webbplatsen skriver man själva att syftet är att ”vidga världen”. Genom projektet introduceras varje år hundratals barn för dragkonceptet.

Powered by Labrador CMS