Tv

Allt för Sverige-deltagare: ”Svenskarna vet inte att det är Jesus de söker”

Dan Crow från tv-serien Allt för Sverige är aktiv i Life Church Oklahoma. Här är han (längst till höger) med några av killarna i ungdomsgruppen som han är ledare för i kyrkan.

Svenskamerikanen Daniel Crow berättade om sin kristna tro i tv-serien Allt för Sverige.

– Det jag sade i programmet var utifrån min kärlek till Sveriges folk. Jag vill så gärna att de ska lära känna Gud och jag gjorde mitt bästa för att vittna om honom, säger han till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad
Dan prövade fiskelyckan under ett uppehåll i tv-inspelningarna i Kiruna.

I november förra året skrev Världen idag om Daniel ”Dan” Crow, en av deltagarna i SVT:s Allt för Sverige, där tio svensk-amerikaner kommer till Sverige för att tävla om vem som ska få träffa sin svenska släkt. Nu har Världen idag fått möjlighet att intervjua Dan för att få veta mer om honom och vad han fick för intryck av Sverige under sitt besök.

Dan Crow bor i Edmond, Oklahoma och utbildar sig till pilot. I det sjätte avsnittet av tv-serien kommer det fram att han är kristen och aktiv i Life Church, en världsvid kyrka som startades av den kände amerikanske pastorn Craig Groeschel.

Kyrkans huvudfokus är att leda människor till Jesus och göra dem till fullt hängivna efterföljare till honom. Dan berättar för Världen idag att han är ledare för en grupp 16-åriga killar som han har följt sedan de var i 12-årsåldern.

– Det är arbetet med ungdomarna jag brinner mest för, eftersom de är nästa generation byggnadsarbetare för Guds rike, förklarar han.

– Det är där jag upplever att Gud helst vill ha mig. Jag är fortfarande ung och kan relatera till killarna. Jag är lite som en storebror för dem.

Dan uppskattade sitt besök i Stockholm, här med Billie King, en av de andra deltagarna.

Det var när Dans familj försökte ta reda på mer om hans mammas släkt i Sverige som de fick kännedom om tv-serien Allt för Sverige. Dan ansökte och fick åka på audition i Hollywood.

– Det var tusentals sökande som kom, men jag antar att jag blev välsignad. Det är coolt, säger han.

Dan vann inte tävlingen och fick därför inte möjlighet att träffa sin svenska släkt, men han planerar att komma tillbaka hit i maj eller juni tillsammans med sin mamma. Han har fått kontakt med ett trettiotal släktingar, kusiner och sysslingar som hittat honom på Facebook. Via gruppchattar har de planerat en släktträff, något som Dan verkligen ser fram emot.

– Det är svårt att beskriva hur det är att hitta släktingar som jag inte visste fanns. Det har varit unikt och nu när de är här är allt jag vill att möta dem personligen. Det är verkligen fantastiskt att ha fler människor att älska och fler som jag har blodsband med i en annan del av världen.

Det är svårt att beskriva hur det är att hitta släktingar som jag inte visste fanns.

Daniel Crow

Först av allt vill Dan besöka Stockholm igen, en stad han tyckte mycket om och kände sig hemma i. Han kommer även att åka tillbaka till släktgården i Torsåker, där ett av inslagen i programmet spelades in.

Dan under ett restaurangbesök med två andra deltagare i tv-serien, Desiree Davis och Matt Soderberg.

En av anledningarna till att Dan ville delta i Allt för Sverige var möjligheten att nå ut med budskapet om Jesus via ett sekulärt tv-program. Han berätttar att han bara hoppades och bad att Gud skulle verka genom honom, eftersom han visste att han inte kunde göra det på egen hand.

Dan baserar hela sitt liv på att Jesus dog på korset och han vill ära Gud i allt han gör. Det var i 15-årsåldern som han började fokusera på sin tro och fick lära känna Jesus mer och mer. Sedan dess är hans främsta syfte att berätta om honom för andra.

Dans intryck av svenskarna var att de alltid var vänliga mot honom. Han lade också märke till att många människor han mötte på gatan verkade undvika konversation, men när de väl började prata var det som om de inte ville sluta.

– Kulturen är definitivt sekulär, men samtidigt märkte jag att Sveriges folk söker efter något som de bara inte har funnit än. De vet inte att det är Jesus de letar efter.

– Det jag sade i programmet var utifrån min kärlek till Sveriges folk. Jag vill så gärna att de ska lära känna Gud och jag gjorde mitt bästa för att vittna om honom.

Dan under en glasspaus i Varberg.

När Dan jämför Sverige med USA konstaterar han att båda länderna har en historia med kristen tro och att felaktigheter har begåtts av kyrkoledare i båda länderna. Skillnaden är enligt honom att många svenskar använder dessa felaktigheter som ursäkt för att inte tro.

– Om du sätter din tilltro till människor inom kyrkan så kommer du förr eller senare att bli sårad och besviken, men om du sätter din tilltro till Jesus så kommer du att ändra uppfattning, menar han.

Han kan också se att postmodernistiska idéer om att det inte finns någon objektiv sanning präglar både Sverige och USA.

– Alla åsikter kan inte vara rätt, men många svenskar verkar bara följa med strömmen och försöka undvika att förolämpa någon.

Alla åsikter kan inte vara rätt, men många svenskar verkar bara följa med strömmen och försöka undvika att förolämpa någon.

Daniel Crow

Dan vill uppmuntra kristna i Sverige att förbli starka i sin tro, trots att de lever i en sekulär del av världen.

–  Jag kände av pressen när jag var där, jag kände mig ensam i min tro. Men jag tror att Jesus kommer tillbaka snart, så stå fasta, uppmanar han.

Powered by Labrador CMS