Nyheter

Allt fler skriver på osäkra hyreskontrakt

Många hyresgäster avtalar bort besittningsrätten.
Många hyresgäster avtalar bort besittningsrätten.

Antalet hyreskontrakt utan besittningsskydd har nästan dubblerats på tio år. Orsakerna till det kan vara flera, skriver Hem & Hyra.

Publicerad Uppdaterad

Förra året beviljades 22 468 beslut gällande avstående av besittningsrätt i Sveriges hyresrätter. År 2012 var motsvarande siffra 12 842.

Bakom siffrorna finns bland annat ansökningar som gäller rivningskontrakt. Där finns också ansökningar från hyresvärdar som vill tömma bostäder för att använda dem som evakueringslägenheter. Ansökningar kan också gälla migrationsboenden.

Rivningskontrakt får bara skrivas om en hyresvärd ska riva eller renovera en fastighet. Men om den typen av planerade åtgärder sedan genomförs är inget som kontrolleras av hyresnämnderna.

I Göteborg hade hyresnämnden över 4 000 ansökningar gällande avstående från besittningsrätt under förra året. Lise-Lotte Norén Wilkens är hyresråd där och hon berättar att det är mycket sällsynt att de ifrågasätts.

”Vi har ingen kontroll om vi inte märker något speciellt som är konstigt, och det gör vi oftast inte. Vi tittar så att krysset är i rätt ruta” säger hon till tidningen.

Hyresgästföreningen Västra Sverige är kritisk till att kontrollen inte är bättre.

”Det borde krävas något mer av fastighetsägaren för att få den här stämpeln” säger Ellinor Rapp som är jurist där.

Powered by Labrador CMS