Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Alliansmissionen tar strid mot psykisk ohälsa

Precis som Jesus betjänade den lilla människan behöver vi som församlingar möta människor som har ont i själen. Det menar Svenska Alliansmissionen som nu har ett särskilt fokus på psykisk ohälsa.

– Det ligger i kyrkans dna, säger missionsföreståndaren Kjell Larsson.

Nyheter · Publicerad 20:00, 8 nov 2020

På tisdagen och onsdagen den här veckan har Svenska Alliansmissionen haft digitala ”tillsammans-kvällar” där ämnet psykisk ohälsa stått i fokus. Kvällarna riktade sig till församlingsmedlemmar, ledare och ungdomar och andra som är intresserade av att lära sig mer om det högaktuella ämnet.

– Nu blir coronaaspekten en del av det hela, men psykisk ohälsa är ju inte något som uppstått i och med pandemin. Vi har länge sett att inte minst unga mår allt sämre, säger Kjell Larsson, samfundets avgående ledare.

Han berättar att samtalskvällarna är en del av en större satsning på social rättvisa och psykisk ohälsa. Förhoppningen är att församlingarna ska inspireras och möta människors behov i en ännu större utsträckning.

– Det här är inte en fråga som ligger långt bort från församlingen. Vi har psykisk ohälsa både i våra kyrkor och nära dem.

Varför är det viktigt att just församlingarna ägnar sig åt detta?

– Församlingarna lever ju mitt i sin tid och behöver spegla det som rör sig i samhället. Jag tror att kyrkan har en unik möjlighet att ge trygghet och förmedla den självbild som Gud vill att vi ska ha, säger Kjell Larsson.

Han betonar att kyrkan är kallad att vara i världen, men inte av den.

– Församlingen bör ha ett öra mot himlen för att lyssna in Guds röst och ett öra mot marken för att lyssna in människors behov.

Exakt hur arbetet mot den psykiska ohälsan ska utformas är upp till varje församling att avgöra, enligt Kjell Larsson. Han ger dock som exempel att man kan ha sorgegrupper, särskilda bibelstudier och program för att stärka självkänslan hos ungdomar.

På vilket sätt kan Jesus vara en förebild i detta arbete?

– Jesus såg till den lilla människan, han vände aldrig ryggen åt någon. Det finns otaliga exempel på hur Jesus hjälper, stöttar, helar och läker. Han påpekar också: ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta har ni också gjort för mig.” Det ligger i kyrkans dna att möta människors behov.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10