Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Alla gravida i Skåne får gratis fostertest

Även region Skåne slopar nu åldersgränsen för fosterdiagnostiken kub, kombinerat ultraljud och blodprov, och erbjuder det förenklade Nipt-testet för alla över 33.

Nyheter · Publicerad 15:01, 31 maj 2017

Allt fler regioner och landsting i Sverige erbjuder fosterdiagnostik för alla gravida. Nipt står för Non-invasive prenatal testing, alltså icke-invasiv fosterdiagnostik, och innebär att man genom ett blodprov på kvinnan tidigt i graviditeten med stor säkerhet kan se om fostret hon bär har anlag för bland annat kromosomförändringar.

När landstinget i Blekinge införde Nipt för alla gravida över 32 år förra sommaren blev resultatet att fler tog emot erbjudandet om fosterdiagnostik, och att nästan alla som visade sig bära på ett foster med kromosomförändringar gjorde abort.

Sven Oredsson, medicinsk rådgivare inom Region Skåne, säger att han är medveten om de etiska implikationerna av att gå ut med ett brett erbjudande av fosterdiagnostik.

– Det är ju förvisso en jämlikhets- och rättvisefråga att alla får del av samma erbjudande. Men vi vill inte hamna i läget där detta blir ett rutinprov som vilket som helst, eller att man hamnar där man utan att tänka igenom väljer avbrytande [av graviditeten] som lösning, säger han.

– Någon kan uppfatta det här beslutet som att man har en slags politisk intention om att nu ska vi blockera för Downs syndrom. Men det är tvärtom, och den farhågan har vi markerat på alla sätt att vi inte vill bli förknippade med.

Nipt-testerna börjar göras i juni. Men åldersgränsen för KUB, som anger en sannolikhet för att fostret har en kromosomavvikelse, kommer i praktiken inte att tas bort förrän mot årsskiftet, säger Sven Oredsson.

– Det kräver en rätt lång förberedelsetid, eftersom vi måste utbilda personal som ska hantera alla ultraljud. Men det ger oss också lite tid att fundera över detta med genetisk vägledning, så att mammorna informeras på ett klokt och förnuftigt sätt om testets betydelse.

Skåne har tidigare fått ett extra statligt anslag på tio miljoner kronor för att förbättra vård för kvinnor. Nu tas 3,7 miljoner av de pengarna för att göra fostertester gratis för alla som väntar barn, enligt Sydsvenska Dagbladet.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier