Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Alla gravida i Skåne får gratis fostertest

Även region Skåne slopar nu åldersgränsen för fosterdiagnostiken kub, kombinerat ultraljud och blodprov, och erbjuder det förenklade Nipt-testet för alla över 33.

Nyheter · Publicerad 15:01, 31 maj 2017

Allt fler regioner och landsting i Sverige erbjuder fosterdiagnostik för alla gravida. Nipt står för Non-invasive prenatal testing, alltså icke-invasiv fosterdiagnostik, och innebär att man genom ett blodprov på kvinnan tidigt i graviditeten med stor säkerhet kan se om fostret hon bär har anlag för bland annat kromosomförändringar.

När landstinget i Blekinge införde Nipt för alla gravida över 32 år förra sommaren blev resultatet att fler tog emot erbjudandet om fosterdiagnostik, och att nästan alla som visade sig bära på ett foster med kromosomförändringar gjorde abort.

Sven Oredsson, medicinsk rådgivare inom Region Skåne, säger att han är medveten om de etiska implikationerna av att gå ut med ett brett erbjudande av fosterdiagnostik.

– Det är ju förvisso en jämlikhets- och rättvisefråga att alla får del av samma erbjudande. Men vi vill inte hamna i läget där detta blir ett rutinprov som vilket som helst, eller att man hamnar där man utan att tänka igenom väljer avbrytande [av graviditeten] som lösning, säger han.

– Någon kan uppfatta det här beslutet som att man har en slags politisk intention om att nu ska vi blockera för Downs syndrom. Men det är tvärtom, och den farhågan har vi markerat på alla sätt att vi inte vill bli förknippade med.

Nipt-testerna börjar göras i juni. Men åldersgränsen för KUB, som anger en sannolikhet för att fostret har en kromosomavvikelse, kommer i praktiken inte att tas bort förrän mot årsskiftet, säger Sven Oredsson.

– Det kräver en rätt lång förberedelsetid, eftersom vi måste utbilda personal som ska hantera alla ultraljud. Men det ger oss också lite tid att fundera över detta med genetisk vägledning, så att mammorna informeras på ett klokt och förnuftigt sätt om testets betydelse.

Skåne har tidigare fått ett extra statligt anslag på tio miljoner kronor för att förbättra vård för kvinnor. Nu tas 3,7 miljoner av de pengarna för att göra fostertester gratis för alla som väntar barn, enligt Sydsvenska Dagbladet.

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...