Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

All trafik stod stilla när Israel gick in i bön och fasta

På onsdagen tystnade Israel när den årliga stora försoningsdagen, Yom Kippur, inföll.

– Hela samhället stänger ner. Det är en oerhört speciell upplevelse, säger Göran Duveskog, kristen bibellärare och Israelkännare, som flera gånger varit i landet under denna högtidsdag, den största i judendomen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 6 okt 2022

Han förklarar att Gamla testamentet beskriver Yom Kippur som den heligaste dagen på året, då judarna skulle fasta, söka Gud och försonas.

– Och översteprästen skulle gå in i det allra heligaste och på en dag bringa försoning för hela folket – det är en svindlande tanke, konstaterar han.

Enligt Hebreerbrevet i Nya testamentet, fortsätter Duveskog, är Guds högtider i Gamla testamentet skuggbilder, där Jesus uppfyllde den profetiska dimensionen av den stora försoningsdagen, när han gav sig själv som försoningsoffer för mänsklighetens synder på korset.

– Efter Golgata är det den stora försoningsdagen varje dag. Paulus skriver att Gud har i Kristus försonat världen med sig själv. Gud har gjort sitt, men nu ber vi att människan ska göra sitt frivilliga val och ta emot denna enorma försoning, förklarar Duveskog.

Samtidigt påpekar Israelkännaren att han tror att dagen väntar på ytterligare en profetisk uppfyllelse, nämligen när Jesus blir uppenbarad för det judiska folket och hela Israel blir försonat med sin Messias.

Trots att det har gått 3 400 år sedan Moses först talade om försoningsdagen, Yom Kippur, hålls den på ett mycket konkret sätt i Israel i dag.

Duveskog beskriver hur inte bara ortodoxa judar utan även många sekulära fastar och går till synagogan denna dag, samtidigt som alla affärer och restauranger är stängda, bussar och taxi inte går, och flygplanen står på marken. Även de stora motorvägarna står öde.

– Är man i Israel känner man att ingenting är som vanligt den här dagen. Vid stranden är det nästan inga judar, utan det är en dag i tystnad och eftertanke, säger han.

Hela den tiodagarsperiod som föregår Yom Kippur, och som inleds med det judiska nyåret Rosh Hashana, är för övrigt en boteperiod, där judar funderar över vad de behöver förändra i sitt liv, varpå de inför Gud, på Yom Kippur, bestämmer vad de ska ställa till rätta, för att inte synda på nåden.

– Nu vet vi att förlåtelsen får vi genom Jesus Kristus, han har uppfyllt det här. Men tanken att vi tänker över vårt liv och vad vi behöver förändra, den är viktig också för oss kristna, säger Göran Duveskog.

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00